Powered By Blogger

wtorek, 29 listopada 2011

SCHABOWY POD SEROWĄ PIERZYNKĄ



Jeżeli masz schab, a nie wiesz co zrobić na obiad to... polecam schabowy w bogatszym wydaniu. Jest zdrowszy, bo z warzywami i mniej kaloryczny, bo pieczony. 
Składniki:                                                                
6 plastrów schabu                                                                    
20 dag sera żółtego                                                                          
2 pomidory                                                                           
1 pieczarka                                                          
1 ogórek konserwowy                                                 
kawałek papryki                                                         
sól                                                               
pieprz                                                                       
Schab rozbijamy, solimy i pieprzymy, odstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie kroimy w plastry pomidory, pieczarki, ogórka i ser. Paprykę kroimy w cienkie paseczki.
Mięso wykładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika­. Jak mięso będzie już trochę ścięte kładziemy na każdy plaster mięsa pieczarki, paprykę i ogórka, i dalej pieczemy. Jak mięso będzie już miękkie to na warzywa kładziemy plaster pomidora i plaster sera żółtego. Jak ser się roztopi danie jest gotowe.

Życzę smacznego          

SCHAB W MAGGI


Polecam to danie ze względu na swój ciekawy smak, trochę ostry, a trochę słodki... Schab jest tak miękki, że rozpływa się w ustach. Danie mało pracochłonne, a smaczne. Polecam.
 
Składniki:                                                                   
1 kg schabu                                                     
3 cebule                                                                                                              
½ kg pieczarek                                                                                 
Sos:                                                                                                            
4 łyżki octu                                                                                           
4 łyżki przyprawy w płynie maggi                                                    
4 łyżki cukru                                                                                         
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Schab kroimy w plastry, solimy, pieprzymy i delikatnie obsmażamy. Cebulę i pieczarki kroimy w pół talarki. Przygotowujemy sos – ocet, cukier, magii i koncentrat mieszamy w oddzielnej miseczce. Teraz wszystko przekładamy do garnka układając warstwowo, czyli: mięso, na nie cebulę, później pieczarki, i znowu, mięso, cebula, pieczarki…itd. Następnie zalewamy wszystkie składniki sosem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godz.
Najlepiej pasują do tego ziemniaki i sałata.

ŁOPATKA W SOSIE MUSZTARDOWYM



Dzisiaj proponuję łopatkę w sosie musztardowo-miodowym z dużą ilością cebuli. Przepis jest łatwy do wykonania i nie potrzebujemy do niego dużo składników.
                                                           

Składniki:
500 g mięsa gulaszowego,                                                       
2 cebule,                                                                   
2 ząbki czosnku,                                                          
4 łyżki musztardy,                                                                        
1 łyżka miodu,                                                                                                                 
1 łyżka majeranku,                                                                            
2 łyżki oliwy,                                                       
sól,                                                        
pieprz,                                                                                                    
Mięso kroimy w plastry, nacieramy solą i pieprzem, i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w półtalarki. W tym czasie przygotowujemy sos – przeciskamy czosnek do jakiejś miseczki, dodajemy do niego musztardę, miód, majeranek, oliwę i wszystko mieszamy. Po 2-ch godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Każdy plaster mięsa smarujemy sosem i na wierzch wykładamy cebulę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 º C przez około 1,5 godz.
Smacznego                                 

KILKA PORAD NA SAŁATKĘ OWOCOWĄ CZY NA SAŁATKI WARZYWNE

 


Niektóre z tych porad mogą ci się przydać będąc w restauracji a niektóre sprawdzają się tylko w domu. Jeżeli zamierzasz często przygotowywać sałatki w domu, warto zaopatrzyć się w specjalne pojemniki, dzięki którym będziesz mógł/mogła zabrać ją ze sobą na przykład do pracy.
1. Podwój zasoby białka (indyk, kurczak, jaja, ryby) – dodaj do swojej sałatki indyka, kurczaka czy na przykład łososia, szczególnie wtedy, gdy po zjedzeniu takiej przekąski nadal czujesz głód. Dodatkowy kawałek kurczaka czy ryby doda ci więcej sił na cały dzień i pozwoli unikać automatów z przekąskami.
2. Dodawaj warzywa takie jak fasola czy bób – warzywa strączkowe zawierają dużo białka, błonnika i węglowodanów, które pomogą ci utrzymać ilość energii na właściwym poziomie.
3. Stwórz swój własny dressing – jednym z moich ulubionych jest kombinacja soku pomarańczowego, octu balsamicznego i musztardy. Aby jeszcze wzbogacić jego smak możesz dodać kilka kropli oliwy z oliwek. Świetnie pasuje szczególnie do sałatek ze szpinakiem.
4. Dodaj owoce – tak, dodanie kilku kawałków mandarynek czy jabłka może ciekawie zmienić smak nudnej sałatki. Poeksperymentuj!
5. Dodaj do swojej sałatki humus (ciecierzyca) – może wydawać ci się to trochę dziwne ale faktycznie humus świetnie sprawdza się w sałatkach i dodaje im specyficznego smaku.
6. Dodaj słodkie ziemniaki – ugotuj i pokrój w kostkę słodkie ziemniaki (bataty). Następnie podsmaż je lekko na rozgrzanym oleju tak, aby się zarumieniły i po ostudzeniu dodaj do sałatki, np. ze szparagami.
7. Dodaj jabłka lub gruszki – takie połączenie pasuje najlepiej do surówek, ale równie dobrze smakuje połączenie ich ze szpinakiem i orzechami.
8. Zapomnij o liściach – pokrój ogórki, pomidory i awokado. Posyp je solą i pieprzem, pokrop delikatnie oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
9. Zmień ocet – poświęć trochę czasy w sklepie i wybierz jakiś ocet smakowy, którego nie używałaś/używałeś do tej pory. Poza innym smakiem doda on również twoim sałatkom niezapomnianego aromatu.

poniedziałek, 14 listopada 2011

RAFAELLO

 

Składniki na biszkopt:
6 jajek,                         
1 ¼ szklanki cukru,                               
1 szklanka mąki pszennej,                            
¾ szklanki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,                                         
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
2 ugotowane budynie śmietankowe (z mniejszą ilością mleka niż jest na opakowaniu)
Masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych,                
⅓ masła,                       
4 łyżki cukru,                      
2 łyżki miodu,                           

Cytryna i przegotowana woda do nasączenia biszkoptów – proporcje wg uznania.

Białka i cukier ubijamy na sztywno, dodajemy ocet i żółtka – jeszcze chwile ubijamy, aż się wszystko połączy. Następnie przesiewamy mąkę ziemniaczaną i pszenna, i razem z proszkiem do pieczenia wsypujemy do ubitych jajek, delikatnie mieszamy. Pieczemy w piekarniku ok. 30 min w temperaturze 175° C.
Gotujemy 2-a budynie śmietankowe z mniejszą ilością mleka, żeby masa była gęściejsza niż zwykle.
Rozpuszczamy masło, cukier i miód, dodajemy wiórki i smażymy na złoty kolor. Mieszamy żeby się nie przypaliło.
Biszkopt kroimy na pół. Dolny placek biszkoptu nasączamy, smarujemy kwaśnym dżemem, na dżem wykładamy połowę masy budyniowej. Przykrywamy drugim biszkoptem i też nasączamy. Wierzch biszkoptu smarujemy budyniem i wtłaczamy w ten budyń usmażone lekko ciepłe wiórki.

 



KOCIOŁEK MIĘSNO - WARZYWNY

 
Zarówno Gulasz jak i Bigos można podawać z ziemniakami bądź ryżem.

BIGOS Z PIECZAREK
Składniki:
0,5 kg pieczarek
0,5 kg cebuli
0,5 kg kiełbasy
0,5 kg ogórków kiszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
sól, pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:
Pieczarki, kiełbasę i ogórki pokroić w kostkę, a cebulę w półksiężyce. Wszystkie składniki osobno podsmażyć na oleju, przekładając do jednego garnka. Po czym podlać kilkoma łyżkami wody i dusić 5 min. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić solą i pieprzem. Zagotować.

Smacznego!

GULASZ WARZYWNY
Składniki:
1 pierś z kurczaka
30 dag pieczarek
2 cebulki
3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
2 marchewki
1 cukinia (wydrążona z pestek)
4 pomidory (bez skórki)
sól, pieprz
oregano, bazylia, tymianek
delikat
kucharek (wegeta)
koncentrat pomidorowy
ketchup
olej do smażenia

Wykonanie:
Wyżej wymienione składniki smażyć osobno na oleju i kolejno wrzucać do garnka.:
I. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem i delikatem.
II. Pieczarki pokroić w talarki, doprawić pieprzem. Po czym dodać posiekaną cebulkę w kostkę, posolić. Następnie dodać papryki pokrojone w kostkę. Przyprawić delikatem i kucharkiem.
III. Potarkować marchewki, podsmażyć, doprawić kucharkiem.
IV. Pokrojoną w kostkę cukinię podsmażyć, doprawić kucharkiem, a gdy się zesmaży wrzucić pokrojone w kostkę pomidory.
Wszystkie składniki w garnku wymieszać, dodać do smaku pieprz, oregano, bazylię, tymianek i w razie konieczności kucharek. Podlać wodą (nie za dużo) i poddusić w garnku. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i do smaku ketchupu.

Smacznego!

ZAPIEKANE ZIEMNIAKI Z BOCZKIEM


Składniki:
Sześć średnich, ładnych, o zbliżonych rozmiarach ziemniaków, wskazana by była odmiana sałatkowa (bardziej zwarta konsystencja),
10 dkg wędzonego boczku - ewentualnie bekonu,2 pieczarki, szczypiorek,
1 ząbek czosnku, 2 łyżki oleju (lub oliwy), sól, pieprz.

Przygotowanie
Dokładnie umyte ziemniaki w „mundurkach” gotujemy około 20 minut w osolonej wodzie, tak by były lekko twarde. Odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do ostygnięcia na kilka minut. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Czosnek kroimy na cienkie jednomilimetrowe plasterki. Nakłuwamy nożem ziemniaki (po 1 nakłuciu na ziemniaka w środkowej jego części) na głębokość większą niż długości listków czosnku. Następnie w uzyskane otworki wsuwamy po kawałku pokrojonego czosnku, tak by całkowicie ukrył się we wcięciu. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do odkrytego, lekko polanego olejem naczynia żaroodpornego (lub na blachę), obtaczamy je w oleju z każdej strony a następnie umieszczamy w piekarniku i pieczemy do momentu, aż skórka na nich się zarumieni na złocisty kolor. Trudno dokładnie określić czas potrzebny do obróbki termicznej w piekarniku, ze względu na możliwe różne upodobania, co do stopnia zarumienienia ziemniaków, jednakże należy uważać, aby nie przesadzić z „kolorem”, gdyż będą one jeszcze przez chwilę pieczone w późniejszym etapie. Ten etap pieczenia zajmuje  około 30  minut.
W czasie pieczenia przygotowujemy składniki do „podrasowania” potrawy. Kroimy na cienkie 1-2 milimetrowe plasterki boczek. Wielkość plasterków powinna być zbliżona rozmiarami do przekrojonego ziemniaka. Na cieniutkie listki kroimy również obrane pieczarki, a szczypiorek na półcentymetrowe krążki.
Gdy uznamy, iż kolor naszych ziemniaków jest odpowiedni wyciągamy je z piekarnika, i po dwóch, trzech minutach, gdy lekko ostygną przekrajamy każdy na pół. Połówki lekko solimy (po rozciętej płaskiej stronie), doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem a następnie układamy na każdej połówce po kawałku boczku. Można użyć bardziej pikantnych zestawów do przyprawiania, na przykład pikantne papryki, jednak osobiście, przy okazji tej potrawy jestem raczej tradycjonalistą. Przyprawione i przybrane boczkiem ziemniaki lądują jeszcze na 10 minut do piekarnika (tak by płaska strona, przybrana boczkiem była na wierzchu), po czym gotowe są do finalnego przybrania. Wyjęte na półmisek ziemniaki dekorujemy listkami pieczarek oraz szczypiorkiem.
Odmian tej potrawy (przystawki) może być bardzo dużo. Można wybrać inne dodatki, można też je zapiec w ostatniej fazie obróbki. Ja, co jakiś czas, aby nie popaść w rutynę lubię poeksperymentować z dodatkami. Niezmienna, choć przyznam trochę uciążliwa (konieczność wyjęcia z piekarnika w trakcie obróbki pieczenia) jest obróbka samych ziemniaków.
Polecam potrawę, jako doskonałą przystawkę, lub dodatek do dania głównego.
Pozdrawiam i życzę smacznego!

SPAGHETTI BOLOGNESE


Aby przyrządzić  spaghetti potrzebne nam będą następujące produkty (porcja na 4 osoby):
3 ząbki czosnku
2 duże cebule
2 puszki pomidorów (pokrojonych)
50 dkg mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
przyprawy (pieprz kolorowy, sól, bazylia, szczypta chilli)
oliwa z oliwek
ser parmezan
paczka makaronu spaghetti
 SpaghettiA teraz do dzieła!
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekany czosnek i grubo pokrojoną cebulę. Podpiekamy leciutko, tak żeby cebula się zeszkliła a czosnek nie przypalił.
Na drugiej patelni przysmażamy mielone mięso, od czasu do czasu mieszając. Kiedy widzimy, że nasze mięso nie jest już surowe dodajemy cebulę i czosnek i pomidory. Dusimy wszystkie nasze składniki na bardzo małym ogniu, pod przykryciem aż pomidory znikną i zamienią się w doskonały aromatyczny sos. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy. W trakcie duszenia musimy pamiętać o mieszaniu. Tak przyrządzony sos jest doskonałą również do lasagne. Ale wróćmy do spaghetti.
Jak wspomniałam sos możemy przygotować wcześniej.
Teraz czas na makaron. Najważniejsze żeby nie przesadzić z czasem gotowania. Makaron ma być al dente, ugotowany ale nie za miękki, sprężysty. Najlepiej sprawdzać przegryzając nitkę i patrząc, jak wygląda w środku. Idealny jest kiedy w samym środku widoczna jest maleńka zanikająca kropeczka.
Po ugotowaniu makaron należy przelać zimną wodą tak żeby się nie skleił.
Podawać z sosem, posypanym startym aromatycznym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.
 Smacznego;)

STRUCLE Z MAKIEM



SKŁADNIKI:

Ciasto:
0,5 kg mąki
40 g drożdży
250 ml mleka
100 g cukru
100 g masła
2 jaja
2 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
sól
1 białko

Nadzienie makowe:
400 g maku
200 gcukru
40 g masła
2 łyżki miodu
2 białka
150 g rodzynek
50 g posiekanej skórki pomarańczowej
skórka starta z 1 cytryny
aromat waniliowy

WYKONANIE:

Drożdże zasypać 1 łyżką cukru i 100 g mąki a następnie zalać ciepłym mlekiem. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość dodać utarte żółtka, 1 jajo, mąkę i szczyptę soli. Wyrobić ciasto, a gdy zacznie odstawać od ręki, wlać roztopione masło, po czym dodać cukier waniliowy i ponownie wyrobić. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Mak zalać wrzącą wodą, gotować 10 min. Odcedzić na gęstym sicie i zemleć 3-krotnie.
W rondlu rozpuścić masło dodać kolejno, mak, cukier, miód, rodzynki, skórkę pomarańczową, skórkę cytrynową oraz aromat waniliowy. Smażyć przez ok. 10 min stale mieszając. Lekko ostudzić. Ubić pianę z białek i dodać do masy makowej. Dokładnie wymieszać.
Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem. Rozsmarować nadzienie, zwinąć w rulon. Włożyć do foremek posmarowanych masłem i obsypanych mąką po czym odstawić do wyrośnięcia (lub wyłożyć na dużą blaszkę - 2 strucle obok siebie). Następnie posmarować rozmąconym jajem i wstawić do piekarnika. Piec 30 min w temp. 200 st.C.

Smacznego!


*Rada: Nadzienie makowe można zastąpić nadzieniem jabłkowym bądź nadzieniem serowym, których sposób przyrządzenia przedstawiam poniżej.

*Nadzienie jabłkowe:
Składniki:

700 g jabłek
100 g cukru
2 łyżki masła
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta cynamonu i zmielonych goździków
3 łyżki pokruszonych biszkoptów

Wykonanie:

Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda i pokroić w kostkę. W rondlu bądź na patelni roztopić masło. Wrzucić jabłka dodać cukier, cynamon i goździki. Dusić na małym ogniu do momentu aż powstanie jednolita masa. Następnie dodać posiekaną skórkę pomarańczową, wymieszać.
Ciasto na strucla posypać uprzednio pokruszonymi biszkoptami po czym rozsmarować masę jabłkową.

*Nadzienie serowe:
Składniki:
400 g twarogu
4 jaja
40 g masła
100 g cukru
100 g rodzynek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
aromat waniliowy

Wykonanie:

Twaróg zemleć 1-dno bądź 2-krotnie. Oddzielić żółtka od białek. Masło utrzeć z żółtkami dodać cukier i ser, po czym rozetrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać rodzynki, posiekaną skórkę pomarańczową o aromat waniliowy. Ubić pianę z białek. Wymieszać dokłądnie z masą serową.
Tak przygotowanym nadzienie smarować strucle.

RYBA W POMIDORACH



Ryby po Grecku i Japońsku :-)
Gorąco zachęcam do wypróbowania obu przepisów !

 
RYBA PO GRECKU

Składniki:

600 gr filetów rybnych (w/g uznania)
80 ml oliwy
1 pietruszka
2 marchewki
1/2 selera
2 cebule
50 gr koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 - 3 ziela angielskie
cukier
sok z cytryny

Wykonanie:

Filety opłukać i pokroić w kawałki. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor - podczas smażenia osolić.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w talarki, pozostałe warzywa, tj. marchewki i selera, zetrzeć na tarce bądź pokroić w zapałki. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, podsmażyć cebulkę, a następnie osobno podsmażyć marchewkę i selera. Połączyć warzywa i zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić 10 min.
Tak przygotowanym sosem warzywnym zalać rybę i schłodzić (najlepiej pozostawić w zimnym miejscu na noc).

Smacznego!


RYBA PO JAPOŃSKU

Składniki:

1 szkl. oleju
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
6 łyżek octu
6 łyżek keczupu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoik ogórków korniszonów
1 słoik marynowanej papryki
4 cebule
2 szkl. mąki
1 szkl. wody
2 jaja
2 łyżki wegety
1 kg filetów - Miruna, Mintaj
olej do smażenia

Wykonanie:

Zagotować zalewę z następujących składników: olej, cukier, woda, ocet, keczup, koncentrat pomidorowy. Następnie ogórki korniszony oraz paprykę pokroić w kostkę, a cebule pokroić w piórka, posolić i zeszklić na oliwie. Po czym wymieszać z pokrojonymi warzywami.
Mąkę, wodę, jaja i wegetę wymieszać, powstanie gęste ciasto. Filety pokroić w kawałki, maczać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor.
Do wysokiej miski, pojemnika, wiaderka, układać warstwami filety i warzywa (filety - warzywa - filety - warzywa -filety) Na koniec zalać gorącą zalewą, przykryć i odstawić w zimne miejsce (najlepiej na noc).

Smacznego!

ZUPA NEAPOLITAŃSKA



Składniki:
2 udka kurczaka,                                                  
3 marchewki,                                                               
2 pietruszki,                                                   
¼ selera,                                                   
½ kg pieczarek,                                                      
1 por,                                                       
2 łyżki masła,                                               
20 dag serka topionego śmietankowego lub gouda,
10 dag serka topionego ziołowego,                                                             
500 g makaronu Rosmarino – jest to makaron w kształcie ziarenek ryżu
sól,                                                   
pieprz,                     

Udka kurczaka gotujemy w ok. 3 litrach wody. W drugim garnku gotujemy makaron. W tym czasie marchewkę, pietruszkę, selera i pieczarki ucieramy na tarce. Pora kroimy w talarki i smażymy na maśle, następnie dodajemy do niego pieczarki i za chwilę pozostałe starte warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, smażymy 8-10 minut. Jak kurczak się ugotuje wyjmujemy go i oddzielamy mięso od kości (dzielimy kurczaka na małe kawałki, takie jak do potrawki). Do wywaru wrzucamy utarte warzywa i kawałki kurczaka – gotujemy. Serki topione zalewamy szklanką rosołu i miksujemy, dolewamy do zupy, solimy i pieprzymy do smaku.
Podajemy tak jak rosół, wsypujemy do miski makaron i zalewamy zupą.
Smacznego.

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI



Składniki:
Ciasto:
2,5 - 3 szkl. mąki
1 jajo
0,5 szkl. letniej wody (tyle ile ciasto pochłonie)
szczypta soli

Nadzienie:
800 gr kapusty kiszonej
40 gr suszonych grzybów (wcześniej wymoczyć, odcedzić i posiekać)
1 cebula
sól (ja doprawiam wegetą), pieprz
1 łyżka masła

*Rada: Najlepiej kapustę i wymoczone grzyby przemleć przez maszynkę)

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać masło i zeszklić posiekaną w kostkę cebulkę. Dodać kapustę z grzybami, dusić ok.25 min. Doprawić solą (bądź wegetą) i pieprzem do smaku. Nadzienie odstawić do wystudzenia.
W między czasie wyrobić ciasto z mąki, jaja, wody i soli. Rozwałkować i wycinać szklanką o szerszej średnicy koła. Nadziewać pierogi. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.

 *Propozycja podania: Zeszklić na oleju 2-3 cebule pokrojone w kostkę i polewać gotowe pierogi.

 Smacznego!


WARZYWNO-SEROWE PIEROGI FRANCUSKIE

Składniki:

5 pieczarek
3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
2 cebule
3 - 4 ząbki czosnku
15 - 20 dkg sera żółtego
ciasto francuskie
tymianek
sól, pieprz
oliwa z oliwek
jajo do smarowania

Wykonanie: 

Wyciąć pestki z papryki, czosnek obrać. Następnie pokroić w grube plastry: pieczarki, papryki i czosnek. Z obu stron posolić i oprószyć pieprzem. Wymieszać w oliwie. Podsmażyć na patelni teflonowej z obu stron na rumiany kolor. Odstawić do wystudzenia, po czym wszystkie warzywa pokroić w zapałki. Dodać starty ser żółty oraz tymianek. Wszystkie skłądniki dokładnie wymieszać.
Z ciasta francuskiego wycinać trójkąty o dwóch różnych wymiarach, a mianowicie żeby te większe były ok. 2 cm szersze. Na mniejszych trójkątach ukłądać farsz, brzegi smarować rozbitym jajem, a następnie przykryć większym trójkątem. Skleić boki. Tak gotowy pieróg smarujemy na wierzchu jajem i wykonujemy 3 nacięcia aby powstały 3 rogi które można otworzyć, ukazując wnętrze pieroga.
Układać na blasze i piec ok. 30 min. - do momentu aż się zarumienią.

Smacznego!

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM


Składniki:
1 pierś kurczaka,                                    
4 pomidory,                                         
2 cebule,                                                
1 papryka czerwona,                                              
3 plasterki ananasa z puszki,                                                  
½ puszki kukurydzy,                                                          
1 łyżka cukru,                                    
1 łyżeczka musztardy,                                       
1 łyżka octu,                                            
szczypta curry,                                       
szczypta Vegety lub Kucharka,                                  
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
szczypta pieprzu ziołowego,
sól do smaku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia,
ryż,

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa  (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.
Podajemy z ryżem.
Smacznego

SERNIK GOTOWANY



Dzisiaj proponuję placki na miodzie przełożne gotowanym serem. Fajne i może trochę zapomiane ciasto.           














Składniki na placki:
4 szkl mąki,                                                              
3 łyżki śmietany 18%,                                                         
1 szkl cukru,                                                         
1 łyżeczka sody,                                               
2 jajka,                                                             
6 dag margaryny,                                              
2 łyżeczki miodu,                                                 

Jajka ubijamy z cukrem, w tym czasie rozpuszczamy w garnku miód z margaryną. Wszystkie składniki łączymy razem, a więc sypiemy na stolnicę mąkę, sodę, dodajemy śmietanę, ubite jaja i rozpuszczoną margarynę. Ciasto dzielimy na 4 części i pieczemy 4 placki w temperaturze 180 º C przez ok. 20 minut.

Składniki na masę serową:
1 kg sera mielonego,                                            
6 dag mąki ziemniaczanej,                                          
2 szkl cukru,                                                                                 
1 jajko,                                                         
1 cukier waniliowy,                                      
1 margaryna,                                                    

Wrzucamy do garnka ser, cukier, jajko, margarynę, cukier waniliowy i mieszamy aż się zagotuje. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w odrobinie mleka i dodajemy do sera, mieszamy i chwilę gotujemy.

Przekładamy placki ciepłym serem, nie gorącym.
 Smacznego.

ZAPIEKANKI - POMYSŁ NA SZYBKI OBIAD

Zapiekanki - pomysł na szybki obiad.

 Doskonałym pomysłem na jesienne obiady są różnego rodzaju zapiekanki przygotowane z sezonowych warzyw. Na przykład cukinia jest wyjątkowo „wdzięcznym” warzywem, z którego możemy przygotować wiele szybkich dań, zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej. Cukinia zapiekana to potrawa doskonale nadająca się na obiad dla całej rodziny.
Warzywo to ma wiele wartości odżywczych, a przy tym jest lekkostrawna, więc może być podawana zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Można ją przyrządzić z makaronem lub talarkami ziemniaków, a górę posypać ulubionym serem żółtym.
Równie dobrym pomysłem na obiad jest cukinia nadziewana mięsem mielonym oraz innymi dodatkami, zgodnie z naszym gustem. Możemy również przygotować do dania sos czosnkowy lub pomidorowy z bazylią, który doskonale podkreśli smak.Warto jednak pamiętać, aby do przyrządzenia tej potrawy wybierać warzywa o stosunkowo miękkiej skórce. Wówczas całość będzie smaczniejsza. Danie idealnie pasuje jako posiłek rodzinny, jak również jako przekąska na spotkaniu z przyjaciółmi. Alternatywą dla faszerowanej cukinii może być nadziewana papryka, która z powodzeniem może zastąpić sycący obiad. Należy jednak pamiętać, iż papryka wymaga dłuższego zapiekania niż miękka cukinia.
Ciekawym pomysłem jest również zapiekanka z kalafiorem, którą możemy przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z dodatkiem mięsa. Kalafior można też zastąpić brokułami.
Zapiekanki można przyrządzać na bazie różnego rodzaju makaronów, ziemniaków, ryżu lub ciasta.
Jeśli jesteśmy zwolennikami pizzy możemy spróbować poeksperymentować z nowymi dodatkami z sezonowych warzyw. Warto wykorzystać do jej przygotowania takie warzywa jak brokuły, bakłażan, kukurydzę czy nawet ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Pizza ze świeżymi pomidorami lub z cukinią to ciekawa alternatywa na jesienny obiad.

niedziela, 6 listopada 2011

ZAPIEKANE RYBY, CZYLI SPOSÓB NA WYKWINTNY OBIAD



 
Do przygotowania tego eksperymentu potrzeba:
1 kg filetów z dorsza
2 woreczki ryżu,
2 czerwone papryki,
po 2 średnie marchewki, pietruszki i cebule,
kawałek selera (1/4 średniej wielkości),
ząbek czosnku,
sok z cytryny,
sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku.
Oliwa do smażenia i skrapiania potrawy.

Do przygotowania owej potrawy zabrałam się w sposób jak najbardziej tradycyjny. Filety podzieliłam na mniejsze kawałki, skropiłam sokiem z cytryny i oprószyłam solą (w tym wypadku była to sól morska), świeżo zmielonym pieprzem i ostrą papryką w proszku. Tak przygotowane ryby wylądowały w lodówce.
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu, przelałam porządnie zimną wodą i zostawiłam do odcieknięcia. Teraz przyszła pora na krojenie jarzyn. Cebula, pokrojona w półkrążki, marchewka, seler i pietruszka w paseczki. Czosnek rozgniotłam z odrobiną soli na miazgę, papryki, po wycięciu gniazd i wypłukaniu wszystkich pestek pokroiłam w grubą kostkę. We wszystkich przepisach piszą, że tak przygotowane warzywa trzeba przesmażyć w rondlu, względnie brytfannie o grubym dnie, ale jako że nie posiadam takowego naczynia, wlałam oliwę do dużego garnka (oczywiście o grubym dnie), wrzuciłam cebulkę i kiedy się delikatnie zeszkliła zasypałam ją ostrą papryką w proszku. Ten zabieg ma dwa cele, pierwszy - potrawa ma fajny pikantny smak, drugi – tak wsypana papryka rozpuszcza się w tłuszczu nadając mu piękny ciemno złoty kolor. Teraz kolej na czosnek, tu trzeba działać bardzo szybko, bo jak się nam czosnek przypali, to efekt końcowy będzie gorzki, a przypalonym czosnkiem to się potrafi przez kilka dni odbijać, co do przyjemności nie należy. Toteż zaraz po czosneczku, szybciutko do gara wrzuciłam marchew, seler i pietruszkę, zamieszałam, aby się wszystko ładnie połączyło i kiedy mi się warzywka zaczęły robić przezroczyste, włożyłam pokrojoną, kolorową papryczkę, podlałam wszystko odrobiną wrzątku i zostawiłam, oczywiście bez pokrywki, na kilka minut. Tu ciężko podać czas, bo miękkość trzeba sobie dobrać pod siebie, nie zapominając, że wszystko się będzie jeszcze zapiekać.
Czas na finał. Sporą brytfankę trzeba wysmarować oliwą  i wysypujemy na nią ryż, na który wykładamy uduszone warzywa, a na nie układamy filety. Dobrze je wyjąć z lodówki trochu wcześniej, żeby się troszku zagrzały. Oczywiście piekarnik trzeba wcześniej rozgrzać do 170 stopni (to z termoobiegiem), włożyłam do niego blachę i piekłam przez 15 minut, po czym temperatura poszła w dół o 20 stopni i jeszcze 10 minut czekania.
Efekt końcowy przed i po upieczeniu:

NADZIEWANE UDKA KURCZAKA



nadziewane pałki kurczęce

Składniki:
6 pałek z kurczaka
4 średnie pieczarki
ćwiartka dużej cebuli
ok. 100 gr sera żółtego
2 jaja
2 marchewki
ćwiartka kalafiora
ćwiartka brokuła
1 szkl. płatków kukurydzianych
1 łyżka bułki tartej
kucharek (ziarenka smaku)
pieprz
majranek
0,5 kg małych ziemniaków
oliwa do smażenia

Wykonanie:

Pałki kurczaka umyć, nożykiem ostrożnie wyjąć kość - mięso nacinać tuż przy kości z jednej i drugiej strony pałki tak aby ze środka usunąć całą kość. Roztrzepać 2 jaja (można dodać odrobinę mleka) doprawić kucharkiem i pieprzem. Mięso kurczaka ułożyć w pojemniku, kolejno każdy kawałek maczając w jajku, po czym zamknąć i wstawić do lodówki (pozostałe jajo wylać na mięso).
W między czasie zrobić farsz. Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulkę pokroić w kostkę i zrumienić. Pieczarki umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, podsmażyć całość, doprawić odrobiną soli. Zestawić z ognia do wystygnięcia. Ser żółty starkować na tarce o grubych oczkach bądź drobno pokroić w kosteczkę.
Gdy farsz pieczarkowy całkowicie wystygnie połączyć go z serem żółtym.
Ziemniaki obrać i umyć. Skropić oliwą, posypać majrankiem i kucharkiem lub solą, wymieszać. Płatki kukurydziane drobno rozgnieść - najlepiej wałkiem. Mięso kurczaka nadziewać farszem, starać się zlepić bokami mięsa, aby farsz nie wyleciał. Rozgrzać oliwę na patelni. Pałki maczać w pozostałym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych. Podsmażyć z każdej strony na lekko rumiany kolor.
Przygotować formę do pieczenia - blaszkę. Wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć podsmażone pałki tuż obok siebie. Z drugiej strony rozłożyć ziemniaki. Piec w temp. 180 - 200 st.C 1 godzinę (max 1,5 godz).
W między czasie wstawić garnek z wodą do zagotowania. Marchew obrać, pokroić w słupki. Kalafior i brokuł umyć i podzielić na różyczki. Wodę w garnku osolić, a gdy się zagotuje wrzucić warzywa. Podgotować do miękkości. Następnie odcedzić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić warzywa, chwilę poddusić, posypując bułką tartą. Podawać razem z nadziewanym kurczakiem i ziemniakami.

Smacznego!

piątek, 4 listopada 2011

FASZEROWANY SCHAB W GALARECIE


SKŁADNIKI:
1,2 kg świeżego schabu z kością
25 dag pasztetu wieprzowego
2 duże cebule
20 dag świeżych  pieczarek
1- 2  łyzek koncentratu pomidorowego
1 -2 bialka
2,5 dag żelatyny
mąka pszenna
tłuszcz lub oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso myjemy, oddzielamy od kości, nacieramy przyprawami do smaku
i odstawiamy na dobę ( 24 godziny). Po upłynietym czasie mięso posypujemy
mąką oraz rumienimy na silnie rozgrzanym tłuszczu wraz z posiekaną w drobna kostkę
cebulką, skrapiamy delikatnie  niewielką  ilością wodą i dusimy do miękkości.Pieczarki czyścimy,
kroimy w plasterki i smażymy oraz mieszamy z pasztetem i przyprawami.
Po upieczeniu schab wyjmujemy, studzimy i przecinamy wzdłuż, ale nie do końca,
przez całą szerokość, a następnie przewracamy na druga stronę i robimy
tak jak powyżej.
W tak powstałe kieszenie nakładamy wcześniej przygotowany farsz ( z pasztetu i pieczarek )
Pokroić calość w poprzek na plastry, ukladamy na półmisku i dekorujemy.
Sos z pieczenia schabu mieszamy z koncentratem pomidorowym, białkami,
zagotujemy i zakwasimy lekko sokiem z cytryny.Następnie dodajemy namoczona i
rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę, chwilę podgotujemy,
przyprawiamy do smaku, przecedzamy i odstawiamy do stężenia.
Tężącą galaretkę polewamy wcześniej przygotowanym farszem  i
odkladamy do całkowitego zastygnięcia.Najlepiej podawać z różnymi sałatkami lub świeżym pieczywem.
Smacznego :-)

KROKIETY Z NIEZWYKLE DOBRYM FARSZEM



Ciasto na naleśniki
Wbić jajka do głębokiego naczynia, wlać wodę i mleko, dodać szczyptę soli. Delikatnie miksując mikserem stopniowo dosypywać mąkę. Aż uzyskamy ciasto o konsystencji śmietany. Dobrze rozgrzane dno patelni wysmarować słoniną. Naleśnik nabierze innego smaku nie będzie taki oleisty. Ja używam do naleśników patelni teflonowej o średnicy 25cm. Żeby naleśnik nie wyszedł za gruby nabierajcie niepełną chochelkę ciasta.
Składniki na farsz:
- 1/2 papryka czerwona
- 350 dag pieczarki
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 cebula
- 250 dag ser żółty gołdy
- kawałek kiełbasy zwyczajnej lub szynki
- 5 łyżek stołowych oleju
- przyprawy Vegeta
- maga
- 2 jajka
- bułka tarta
- margaryna do smażenia
Pieczarki siekamy drobno, cebulę kroimy w drobną kostkę. Te dwa składniki wsypujemy do nie wielkiego garnka i zalewamy to olejem, stawiamy na palnik co chwile mieszając( do pieczarek dodać Vegetę i magi dla smaku). Gdy pieczarki z cebulą są gotowe ściągamy je z ognia, odlewamy olej i stawiamy do przestygnięcia. Międzyczasie możemy się zająć resztą składników, paprykę, ogórki kiszone i kiełbasę( kiełbasę można podsmażyć) pokroić tak samo jak cebulę w drobną kostkę i odstawić do nie głębokiego naczynia. Połowę kostki sera żółtego pokroić w kostkę a drugą połowę zetrzeć na tarce z dużymi dziurami. Gdy pieczarki przestygną to mieszamy te wszystkie składniki razem. Po wymieszaniu składników ostatnie co można dodać lub nie trzeba to czosnek w proszku dla smaku POLECAM!!!
I tak farsz mamy gotowy.
Usmażone naleśniki pojedynczo rozkładamy na czystym blacie, nakładamy dużą łyżkę farszu, starty ser żółty posypujemy farsz małą ilością. Boki naleśnika składamy do środka i delikatnie zawijamy do góry. Jajka dokładnie wymieszać, można też dodać odrobinę mleka do jajek jeśli tych naleśników będzie więcej. Obtaczamy naleśniki z farszem w jajku następnie w bułce tartej i dajemy na rozgrzaną patelnie z tłuszczem. Naleśnika kładziemy na patelnie tą stroną gdzie naleśnik się łączy, mamy wtedy pewność że naleśnik nam się nie rozejdzie.
Po usmażeniu krokietów czas na sałatkę warzywną .
Składniki:
- 1/2 kapusty pekińskiej
- 1 pomidor
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 cebuli
- pieprz
- sól
- mała śmietana
Kapustę siekamy w paski, pomidora kroimy w kawałki, ogórka zielonego kroimy wzdłuż, na dwie połowy i kroimy w cienkie talarki a cebulę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy razem dodajemy pieprz, sól, śmietanę i delikatnie mieszamy( ja osobiście dodaję jeszcze czosnek w proszku) sałatka ma wtedy specyficzny i dobry pod krokiety smak.
Na talerzu układamy listek sałaty, krokiety z góry posypuje startym serem i delikatnie podgrzewam. Podgrzane krokiety kładę na liściu sałaty a surówką dekoruje resztę.
Wszystkim życzę smacznego.