Powered By Blogger

czwartek, 26 stycznia 2012

SAŁATKA Z RYŻEM I PAPRKĄ



 Składniki

•         200 g ryżu (najlepiej dziki lub basmati)        
•         8 kawałków marynowanej papryki        
•         12 suszonych pomidorów z zalewy        
•         200 g fety        
•         1 pęczka dymki        
•         4 gałązki natki        
•         3 łyżki oliwy        
•         sól     
•         pieprz
•         2 łyżki octu z białego wina
       
1.         Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Suszone pomidory i paprykę pokrój, dymkę i natkę posiekaj, fetę pokrój w kostkę.
               
2.         Ugotowany ryż przelej lodowatą wodą, dokładnie odcedź, wymieszaj z pomidorami, papryką i zieleniną. Dopraw obficie pieprzem, ew. szczyptą soli. Polej sosem z oliwy i octu. Na koniec dodaj fetę i delikatnie wymieszaj.
              

RYBKA Z POREM W KOKOSOWEJ PANIERCE



Składniki -  na dwie porcje:
dwie kostki rybne bez panierki,
lub 250 gram morskiej ryby (filet),
por,  
duża cytryna,
1 jajko,
łyżka mąki,
3 łyżki wiórków kokosowych,
łyżka masła
oliwa lub olej do smażenia ryby
   
Pora myjemy i kroimy w pierścienie włącznie z jasnozieloną częścią.
Cytrynę sparzamy, szorujemy , osuszamy i ścieramy z niej skórkę na drobnej tarce.

Rybę lekko solimy, pieprzymy, a następnie obtaczamy w mące wymieszanej z połową startej skórki cytrynowej, potem zanurzamy w rozbełtanym jajku i wreszcie w wiórkach kokosowych. Pomału smażymy z obu stron, uważając żeby nie przypalić. Jeśli ryba nie jest bardzo gruba, wystarczy po 4 minuty z każdej strony na niezbyt wielkim ogniu.

Rozgrzewamy na patelni masło i wrzucamy pora wraz z połową startej skórki. Cały czas mieszamy - por ma się zeszklić ale nie zrumienić.

Rybkę podajemy w wieńcu z pora, skropionego sokiem z połówki cytryny. Idealnie pasuje do tego ryż z dodatkiem curry.

środa, 25 stycznia 2012

RYBA PIECZONA W FOLII



Pyszny i bardzo prosty sposob na rybke:)
•    Naczynie zaroodporne wykladamy folia aluminiowa w ten sposob, zeby dalo sie nia potem obwinac zawartosc
•    Rozmrozone filety z dowolnej ryby (u mnie mintaj) ukladamy na folii
•    Posypujemy pokrojonym drobno (albo przecisnietym przez praske)czosnkiem, pieprzem cytrynowym (super do ryb!! ) i sola albo wegeta (co kto woli)
•    Skrapiamy to wszystko oliwa (moze byc olej)
•    Szczelnie zawijamy folie, tworzac taka "paczuszke"
•    Do piekarnika na ok 30 minut, w okolo 175o
•    Wykladamy na talerze i posypujemy koperkiem.


Składniki:
•    3 filety rybne (np mintaj)
•    2, 3 zabki czosnku
•    pieprz cytrynowy
•    sol/wegeta
•    oliwa
•    koperek

ROLADY ZE ŚLIWKĄ I MORELĄ



1 kg schabu,
paczka suszonych śliwek,
paczka suszonych moreli,
zioła prowansalskie,
sól, pieprz,
2 jaja,
sól, pieprz,
czosnek granulowany,
olej,
bułka tarta    

Schab kroimy na kotlety i każdy dokładnie rozbijamy. Mięso solimy i pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi. Na każdym kotlecie układamy dwie śliwki i dwiemorele. Mięso zwijamy w rulon. Jajko rozkłócamy z solą, pieprzem i czosnkiem. Maczamy w nim rolady, a nastepnie obtaczamy je w bułce. Smażymy na rumiano z każdej strony.

                          albo:
•    75 dag szynki bez kości
•    20 dag suszonych śliwek
•    10 dag wędzonego boczku w cienkich plasterkach
•    musztarda
•    pieprz, sól
•    łyżeczka ziół prowensalskich
•    mąka
•    olej do smażenia

poniedziałek, 23 stycznia 2012

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA NADZIEWANE ŻURAWINĄ


Składniki
dla >6 osób
pierś z kurczaka około 1/2 kg,
 szklanka suszonych żurawin (10 dag),
1/2 szkl. czerwonego półwytrawnego wina,
20 cienkich plastrów wędzonego boczku,
sól, pieprz
2 łyżki oleju z pestek winogron,
2 łyzki masła,
natka pietruszki do dekoracji potrawy
   

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min

Żurawiny zalej winem, odstaw na 15 minut.
Piersi z kurczaka pokrój na sznycle o grubości około 2 cm. Lekko ugnieć dłonią. Posól, posyp czarnym i pieprzem
Żurawiny odsącz z wina (wino zachowaj).
Na każdy plaster nałóż porcję żurawin i zawiń w ruloniki. Następnie zawiń je w plastry boczku, zwiąż białą, bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami.
Roladki obsmaż krótko na oleju wymieszanym z masłem.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia, dodaj wino.
Przykryte naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by roladki ładnie się zrumieniły.
Podawaj udekorowane natką pietruszki.
Smakują pysznie z ziemniakami lub pszennym pieczywem.

ROLADKI Z BOCZKIEM, ŚLIWKAMI, SEREM I GRZYBAMI W SOSIE


Składniki - Przepis na 4 duże  roladki:
4 duże plastry karkówki (ok 400 g)
4 plastry wędzonego boczku (ok 100g)
4 łyżki powideł śliwkowych
pieprz
sól
4 słupki sera (ok 60 g)
garść suszonych grzybów (ok 25 g)    Sos:
1 kostka rosołowa
ok 1/2 szkl wody (tzn wywar z grzybów)
ok 1 szkl mleka
1 łyżka mąki
pieprz
- olej do smażenia

Grzyby zalewamy wrzątkiem i dodajemy kostkę rosołową. Plastry mięsa dokładnie rozbijamy, posypujemy vegetą i pieprzem, smarujemy powidłami, na każdy płatmięsa kładziemy rozbity plaster boczku, na to słupek sera:Na ser kładziemy kilka grzybków (wywar grzybowy odstawiamy):

   
Całość zawijamy i lekko dociskamy. Roladki obtaczamy w mące:
Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (ok. 25 min). Zalewamy wywarem grzybowym. Dodajemy mleko wymieszane z mąką. Doprawiamy pieprzem, gotujemy jeszcze kilka minut aż sos zgęstnieje:

   


ROLADKI SCHABOWE Z ORZECHAMI



8 plastrów schabu
5 pieczarek (dość dużych )
10 dag startego żółtego sera
2/3 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki natki pietruszki
mała cebula
sól, pieprz
2 jajka
bułka tarta

Plastry mięsa rozbić na kotlety, opruszyć solą i pieprzem. Pieczarki obrać, drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Pieczarki połączyć z serem, orzechami i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na każdy kotlet nałożyć po łyżce farszu i zwinąć. Roladki obtoczyć w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Smażyć na patelni na rumiano z każdej strony, przełożyć na blaszkę i zapiekać 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni



ROLADKI CHRZANOWE W WYBORNYM SOSIE


Przepis na ok 8 dużych roladek:
ok 800 g szynki wieprzowej (surowe mięso)
vegeta 
pieprz
ok 3 łyżki mąki  

Nadzienie:
4 łyżki majonezu lub śmietany gęstej
3 łyżki chrzanu
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
ok 100 g wędzonego boczku
   
Sos:
1 kostka rosołowa
ok. 2 szkl mleka
1 łyzka mąki
olej   

Mięso kroimy na ok 8 dużych cienkich plastrów. Rozbijamy i doprawiamy pieprzem i vegetą. Smarujemy nadzieniem (tzn. wymieszanym majonezem, chrzanem, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem). Na każdy plaster mięsa kładziemy kawałek boczku

Plastry zwijamy, dociskamy, obtaczamy w mące (można dodatkowo wbić wykałaczkę). Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ok. 5 min (jeśli z roladek będzie trochę wypływać nadzienie to nawet lepiej)

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (zeskrobując pyszności z patelni), pieczemy pod przykryciem ok. 40 min (180 stopni). Zalewamy mlekiemwymieszanym z mąką, dodajemy kostkę rosołową. Pieczemy jeszcze ok. 15 min.


POLĘDWICZKI ZE ŚLIWKĄ - Z GRILA



     Składniki na 4 porcje::
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 40 dag każda,
- 20 śliwek,
- sól czosnkowa,
- pieprz,
- papryka,
- rozmaryn,
- cynamon,
- cukier,
- olej

Przygotowanie:
Polędwiczki opłucz natrzyj solą czosnkową, pieprzem, cukrem, rozmarynem, papryką i cynamonem. Skrop oliwą i odstaw na około 30-40 minut (sól i cukier powinny się w tym czasie rozpuścić). Zamarynowane polędwiczki ułóż na grillu, piecz obracając około 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem opiekania na ruszcie ułóż śliwki. Polędwiczki, pokrój w grube plastry, podaj ze śliwkami i pieczywem. Tak samo można przygotować je na patelni - szybko obsmażone, przykryj i duś na wolniejszym ogniu 20 min. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki.

POLĘDWICZKI W PISTACJACH


Składniki
dla 2 osób

1 polędwica wieprzowa lub 2 kotlety schabowe,
sok i otarta skórka z 1 limonki,
2 łyżki miodu,
łyżka oliwy,
2 garści posiekanych pistacji,
sól, pieprz, imbir,
1 białko,
   
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min

Mięso umyć, pokroić na grubsze plastry i lekko rozbić. Miód mieszamy z sokiem i skórką z limonki, dodajemy oliwę, przyprawiamy solą i pieprzem i imbirem. Mięso wkładamy do zrobionej marynaty i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie mięso panierujemy w białku i pistacjach i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy około 20-30 minut w 200 stopniach (z termoobiegiem).

POLĘDWICA PANIEROWANA SEZAMEM




1 polędwica wieprzowa

3 łyżki oleju sezamowego

łyżka sosu sojowego

2 łyżki miodu

ziarna sezamu do panierowania

olej do smażenia
   

1.         Polędwicę kroimy w 1,5-centrymetrowe plastry. Każdy z nich rozbijamy następnie pięścią (lub bardzo delikatnie tłuczkiem).
               
2.         Olej sezamowy, sos sojowy i miód mieszamy ze sobą dokładnie na jednolitą masę.
               
3.         Na patelni rozgrzewamy olej.
               
4.         Plastry polędwicy zanurzamy w zaprawie miodowej, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu (nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, żeby zbyt duża ilość sezamu nie przyklejała się do mięsa).
               
5.         Smażymy z dwóch stron po ok. 1-2 minuty każda. Chodzi o to, aby mięso się ścięło, ale nie straciło soków.
               
6.         Podajemy od razu, np. z ryżem i sałatą.

PIERSI DROBIOWE FASZEROWANE ANANASEM



3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka ananasa w krążkach
tymianek suszony otarty
pieprz
sól
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
1 szklanka bulionu drobiowego
4 łyżki oliwy lub oleju
1/4 kostki masła

Marynata:
2 kostki rosołu drobiowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej
1/2 łyżeczki musztardy łagodnej
   

 Piersi z kurczaka umyć , wytrzeć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem przez środek naciąć kieszonkę.Na wierzchu naciąć delikatnie płytką krateczkę.
Kostki rosołowe rozgnieść palcami w miseczce, dodać pozostałe wszystkie składnikimarynaty i dokładnie wymieszać na papkę.
5-6 krążków ananasa drobniutko pokroić, doprawić tymiankiem i pieprzem, nadziać w kieszonki i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką.
Każdą nadzianą pierś dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w salaterce i odstawić na 1 godz do lodówki.
Masło wymieszać z oliwą, rozgrzać na patelni i delikatnie ułożyć piersi, smażyć na średnim ogniu przekręcając kilka razy, aż piersi się ładnie zrumienią.
Dodać bulion, pokrojone w kosteczkę pozostałe ananasy, doprawić pieprzem, tymiankiem i ewentualnie solą, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 -12 min.
Po tym czasie wyjąć piersi na talerzyk.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do sosu i chwilę zagotować aż się zagęści.

Roladki smakują wybornie z ryżem, pokrojone w plastry i polane sosem.

PIERŚ FASZEROWANA BROKUŁAMI, FETĄ I OLIWKAMI



Składniki
•    dwie pojedyncze piersi z kurczaka
•    3 średnie różyczki brokuła
•    ok 2 cm fety z kartonika
•    czarne oliwki wg uznania
•    pieprz   


Brokuły ugotować, zmiksować z serem feta, doprawić pieprzem, dodac pocięte na plastry oliwki.
W filetach nożem wyciąć kieszonki i nafaszerować masą. Otwór spiąć wykałaczką.
Obsmażyć na złoto na patelni przez 2 minuty z każdej strony.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temp. 180-200 stopni przez 30-40 minut.

Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno.


środa, 11 stycznia 2012

PIEROGI SEROWO - TRUSKAWKOWE



Składniki:

1/2 kg mąki
letnia woda
2 łyżki oleju
1 jajko
szczypta soli

nadzienie:
1/2 kg sera
cukier waniliowy
cukier kryształ
1 żółtko
truskawki       

wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, jajko, olej, wodę i wyrobić miękkie gładkie ciasto.Wałkować ciasto wykrawać szklanką kółka, nakładać potrochę sera i po truskawce, zlepiać pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju ok 2-3 min od zagotowania.

wykonanie nadzienia:

Utrzeć ser z cukrami i z żółtkiem ser żeby był dość słodki.

PIECZEŃ Z INDYKA FASZEROWANA PAPRYKĄ I BOCZKIEM



Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

Kaloryczność: 526 kcal/porcja

Składniki na 6 porcji

•         1,2 kg piersi z indyka (pokrojonej przez rzeźnika na pieczeń)
       
•         6 plastrów boczku
       
•         1 czerwona i 1 zielona papryka
       
•         2 cebule
       
•         1/8 l białego wina
       
•         3/8 l bulionu z kurczaka (instant)
       
•         2-3 łyżki zagęszczacza do sosów
       
•         2 łyżki kwaśnej śmietany czosnkowej
       
•         2 łyżki średnioostrej musztardy
       
•         2 łyżeczki majeranku, świeżego lub suszonego
       
•         słodka papryka (przyprawa)
       
•         sól, pieprz
       
•         2 łyżki oleju
       
 Papryki pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, umyć i obrać. Połowę czerwonej i zielonej papryki pokroić w cienkie paski. Obrać i posiekać cebulę. Kotlety z indyka opłukać, osuszyć i utłuc. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Posmarować musztardą, posypać majerankiem i cebulą. Przykryć trzema plastrami boczku i pokrojoną papryką. Mięso zwinąć, owinąć pozostałymi plastrami boczku i związać sznurkiem. Rozgrzać olej w brytfannie i równomiernie obsmażyć pieczeń na brązowy odcień.
Pozostałe papryki pokroić na małe kawałki, dodać do mięsa i razem dusić. Całość polać białym winem i bulionem. Przykryć i gotować przez 1 godzinę. Wyjąć pieczeń i odstawić na 10 minut. Sos zagęścić i doprawić solą i pieprzem. Doprawić śmietaną. Pieczeń pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

PIECZARKI Z ORZECHAMI



Składniki
-11 średnich pieczarek
-3dkg orzechów włoskich
-5dkg ostrego sera
-sól,pieprz

opcjonalnie
-1 duża cebula
-1 czubata łyżka masła

1) Pieczarki obrać,umyć,posolić,popieprzyć

2) Ser starkować,orzechy rozdrobnić(np.tłuczkiem do mięsa),ogonki pieczrek drobno pokroić - wszystko razem wymieszać i napełnić kapelusze pieczarek.

lub
Wersja II

-cebulę i ogonki pieczarek drobno posiekać i zeszklić na maśle+dodać szczyptę soli i pieprzu,wystudzić dodać orzechy i ser-wymieszać.Napełnić kapelusze


3) Wstawić po piekarnika 170st min 20min
4) Nakładać i wcinać

SMACZNEGO
 Takim frarszem +łyżeczka majonezu nadziewałam roladki z indyka-super smaczne

PAPRYKI NADZIEWANE OSCYPKIEM


    
farszu wystarczy na 6 połówek średniej wielkości papryki,

FARSZ:,
po 1/4 szt.papryki zielonej, czerwonej,żółtej,
1/2 szkl.ugotowanej soczewicy czerwonej,
15 dag boczku wędzonego,
1 jajo,
1/2 szkl.tartego oscypka,
sól, papryka w proszku słodka (duzo),

dla 4-6 osób,  czas przygotowania: do 45 min

Opis przygotowania
1. Boczek (w kostkę) usmażyć, dodać papryki pokrojone w kostkę i paprykę w proszku- krótko razem smażyć ( ok.2 min na dużym ogniu mieszając).

2. Do ostudzonego boczku i papryk dodać soczewicę,oscypek,wbić surowe jajo , doprawić solą i zmieszać.

3. Polówki wydrążonych papryk nadziewać farszem (ubić go w środku łyżką) , można dodatkowo posypać po wierzchu oscypkiem.

4. Danie pieczemy w piekarniku ok. 15 min. w temp. 200 st.

NALEŚNIKI Z SERKIEM HOMOGENIZOWANYM



Ciasto(przepis na ok 10nalesników)

2 szklanki mąki
1.5 szklanki mleka
0.5 szklanki wody mineralnej gazowanej
1 jajko
odrobina proszku do pieczenia i soli
1 serek homo danone waniliowy

Farsz
2 serki homo danone truskawkowe
Bita śmietana
0.5 truskawek   

Wszystkie składniki zmiksować, ciasto cieniutko rozprowadzić na patelni( delikatnie rozprowadzić tłuszcz na patelni lub dodać mala ilość prosto do ciasta) Smażymy naleśniki na złocisty kolor.
Kolejno,każdy z nalesników smarujemy truskawkowym serkiem i dodajemy kilka truskawek,zwijamy w rulon lub kopertę( zależy od weny) Całosc dekorujemy bitą śmietaną:) Mozna ewentulanie dosłodzić  w zależności od gustu:) A z dodadkiem bananów wychodzi coś pięknego:)



NALEŚNIKI BISZKOPTOWE



Składniki
Ciasto:
5 jaj
450 ml mleka
30 dag mąki pszennej
2 cukry waniliowe (20g)
odrobina proszku do pieczenia
sól
kilka łyżek oleju

Farsz:
50 dag półtłustego twarogu
żółtko
cukier
kwaśna śmietana
rodzynki
cynamon   
Żółtka roztrzepać z cukrem, mlekiem i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mała szczyptą soli. Wlać lekko podgrzany na patelni olej (dzięki temu naleśniki nie będą przywierać, nie będą też tłuste, bo nie dodaje się już oleju do smażenia). Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Chochelką wylewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć na złoto, uważając przy odwracaniu.

Przygotować farsz:
Twaróg zmiksować z żółtkiem (białko można dodać do ciasta albo ubić i wymieszać z twarogiem, jeśli się naleśniki dodatkowo zapieka), kilkoma łyżkami cukru, dwiema łyżeczkami cynamonu, garścią wczesniej namoczonych w wodzie rodzynek i taką ilością śmietany, żeby nadzienie było gładkie i łatwo się rozprowadzało.
Masą twarogową smarować naleśniki, składać w kopertę lub w dowolny inny sposób i podawać na ciepło lub na zimno polane śmietaną i posypane cukrem pudrem.

Żółtka, cynamonu oraz rodzynek można oczywiście nie dodawać do farszu.
Naleśniki biszkoptowe świetnie smakują również z dżemem lub ulubioną konfiturą.

MISECZKI Z JAJKIEM



Składniki:

4 plastry szerokiej kiełbasy
4 jajka
4 liście sałaty
Szczypiorek
Sól, pieprz

•    Plastry kiełbasy obrać ze skórki, położyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem.
•    Gdy po podsmażeniu brzegi mortadeli podniosą się do góry i utworzą miseczki, do każdej należy wbić po jednym jajku, posypać solą, pieprzem  i drobno posiekanym szczypiorkiem.
•    Ułożyć miseczki w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika.
•    Gdy jaja się zetną, przełożyć miseczki na umyte i osączone liście sałaty.
•    Podawać z pieczywem i dowolną surówką.
•    SMACZNEGO !!!


MEDALIONY Z KURCZAKA



Składniki:

-1/2 kg piersi z kurczaka
- 2 średnie cebule
-2 jaja
- 4 łyżki mąki kartoflanej
-4 łyzki magi
- 4 łyżki oleju
-vegeta, sól i pieprz do smaku

Pierś kroimy w  kostkę, cebulę także, dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy do lodówki (najlepiej na 12 godzin).
Smażymy kotleciki wielkości wg uznania i gotowe :-)
Podaję z frytkami i z sałatką z pora (u mnie w przepisach)
pyszne, szybkie i smaczne danie

MAKARONOWE MUSZLE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Składniki
300g makaronu muszelki duże,
450g kapusty kiszonej,
50g suszonych grzybów,
mała marchewka,
cebula,
100g masła,
sól,pieprz,słodka czerwona papryka,
   

Kapustę kiszoną odcisnąć, jeżeli jest bardzo kwaśna, pokroić i ugotować. Grzyby namoczyć, ugotować, odsączyć i pokroić w paseczki
lub kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce i
wraz z grzybami  podsmażyć na maśle, następnie połączyć z kapustą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i czerwoną papryką.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w posolonej wodzie,
odsączyć przelać wodę. Muszle napełnić nadzieniem, ułożyć w naczyniu
do zapiekani. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C,
zapiekać przez 10-15 minut.


MAKARON Z ORZECHAMI, KURCZAKIEM I SOSEM SEROWYM



Składniki  dla 2-4 osób
250 dag makaronu,
100 g orzechów włoskich łuskanych,
mała cebula,
ząbek czosnku,
250 ml śmietanki 30%,
połówka filetu z kurczaka,
sól, pieprz, ostra papryka,
oliwa z oliwek,
100 dag serka pleśniowego lub topionego,
   

Opis przygotowania  czas przygotowania: do 20 min
1. W osolonej wodzie gotujemy makaron, przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
2. Kurczaka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z pieprzem i ostrą papryką a następnie wrzucamy na patelnie z dodatkiem oliwy z oliwek.
3. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do kurczaka i podsmażamy.
4. Orzechy siekamy (nie za drobno) i prażymy na patelni bez tłuszczu (na wolnym ogniu).
5. Do rondelka wlewamy śmietankę i dodajemy ser. Rodzaj sera zależy od nas. Jeśli lubimy pleśniowy to polecam, jeśli nie to możemy użyć serka topionego - sos wyjdzie równie smaczny :) Wrzucamy wcześniej uprażone orzechy. Śmietankę z serem i orzechami oczywiście przyprawiamy pieprzem (świetnie komponuje się ze śmietanką) i mieszamy do momentu aż ser się rozpuści.
6. Sosik wlewamy do kurczaka i dusimy przez parę minut na wolnym ogniu. Całość solimy (pamiętajmy żeby posolić na samym końcu, bo robiąc to wcześniej zamykamy smak kurczaka a tutaj chodzi o to aby kurczak był delikatny i aromatyczny).

7. Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem.

MAKARON MUSZLE NADZIEWANY PIECZARKAMI



Składniki na 4 porcje
18 sztuk makaronu duże muszle
Cebula
Olej
10 dag masła
20 dag pieczarek
25 dag twarogu
Po eczki posiekanej natki pietruszki i bazylii
Sól, pieprz
 
     Przygotowanie: 50 min.

Kaloryczność: 330 kcal/porcja   
Etapy przygotowania


Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju, przelej zimną wodą, odcedź, osusz na ściereczce. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach masła, dodaj oczyszczone i poszatkowane pieczarki, smaż, aż odparuje woda. Zdejmij z ognia, dodaj rozgnieciony ser, natkę, bazylie, przypraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Farszem napełnij muszle, ułóż je w grubo posmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, skrop reszta rozpuszczonego masła. Możesz posypać je startym żółtym serem. Zapiekaj 15 min w temp. 180°C. Podawaj posypane posiekaną natką.
SMACZNEGO!!!

LENIWE PIEROGI



Składniki:
0,5 kg twarogu
0,5 kg ugotowanych ziemniaków
1 szkl. mąki
1 jajko

lub bez gramatury składników:
po równo ziemniaków i twarogu
mąki tyle ile się zmieści w wyciętym trójkącie - w misce dzielimy całość na 4 części - jedną zabieramy, w to miejsce wsypujemy mąkę, do wyrównania powierzchni. Wyrabiamy oczywiście całą masę plus mąkę. Tak samo jak przy kluskach śląskich
1 jajko (jak jest więcej niż kilogram składników to 2)
   
Ziemniaki i twaróg zmielić przez maszynkę do mięsa. Dodać mąkę i jajko, wyrobić szybciutko ciasto. Przygotować dosyć grube wałeczki, spłaszczyć, kroić po skosie,aby kluski uzyskały kształt rombów.
gotować w osolonym wrzątku - od wypłynięcia do momentu zawrzenia wody.
Podawać polane roztopionym tłuszczykiem i posypane cukrem
uwaga !przygotowane ciasto serowo- ziemniaczane nie może leżeć długo, bo ciasto staje się wolniejsze! Trzeba natychmiast gotować kluski




KUSKUS Z BOCZNIAKAMI I CUKINIĄ



Składniki
dla >6 osób

boczniaki, 0,25 kg
mała cukinia,
kuskus,
sól, pieprz do smaku,
   
 Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min

1. kuskus zalać wrzątkiem, dodać sól, pieprz, albo wegetę (ja czasami dodaje pół kostki rosołowej)

2. boczniaki pociąć na 1 cm paski, doprawić solą i pieprzem, wrzucić na patelnie, smażyć aż się zrobią rumiane

3. mała cukinie (nie obierać ze skóry) pokroić w kostkę

4. wymieszać wszystkie składniki, można dodać łyżkę majonezu albo jogurtu, ale niekoniecznie

wyśmienite jako dodatek do mięsa z grila

KURCZAK Z OSCYPKIEM



Składniki
dla 2-4 osób
4 piersi kurze średnie,
8 plastrów boczku -dopasowanych wielkością do mięsa,
sól, pieprz, majeranek, kminek,
4 plastry oscypka ( ok.1/2cm),
2 łyżki ulubionej musztardy,
 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min

1. Piersi naciąć wzdłuż tak , aby powstała kieszonka , w którą należy wcisnąć ser. Można ( choć nie trzeba ) spiąć wykałaczką.

2. Mięso przyprawić i posmarować musztardą z obu stron, każdy kawałek ułożyć na przynależnym mu boczku , przykryć drugim plastrem.

3. Piec w piekarniku lub kombiwrze w temp. 200 st ok. 20 min. - po pierwszych 10 min obrócić całość (razem z boczkiem).

4. Smacznego górskiego kurcocka.

KURCZAK Z BAMBUSEM





trudność: łatwe
czas: +/-30 min

SKŁADNIKI:

•    2 pojedyncze piersi z kurczaka
•    10 dag pokrojonego bambusa w zalewie ( 1/2 słoiczka )
•    1 średnia marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
•    1 szklanka pokrojonej w paseczki mieszanki sałat kolorowych ( lub kapusty pekińskiej )
•    1/4 szklanki białej części pora pokrojonej w krążki
•    1/4 szklanki pokrojonej dymki
•    4 łyżki oleju
•    przyprawa do dań chińskich do smaku
•    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
•    2 łyżki sosu chili Tao-Tao
•    1/2 kostki bulionu drobiowego
•    szczypta kurkumy
•    szczypta cukru
•    1 szklanka wody
•   
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i polać sosem chili - wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając ok 5 minut . Dorzucić marchew , por i dalej smażyć jeszcze 5 minut . Włożyć sałaty, dymkę , bambus .Obsmażyć . Wlać wodę . Dusić ok 10 minut. Doprawić przyprawą do dań chińskich, kurkumą , cukrem , bulionem drobiowym. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Zagotować . Podałam z makaronem ryżowym .

KURCZAK Z ORZECHAMI



Składniki
* 1 duża pierś z kurczaka (ok.300g)
* olej z pestek winogron do smażenia
Marynata:
* 200 ml jogurtu naturalnego
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól i pieprz do smaku
Masa orzechowa:
* 50g orzechów włoskich
* 4 ząbki czosnku
* ok. 5 łyżek oliwy z pestek winogron
* garść posiekanej natki pietruszki
* sól i pieprz do smaku   
Dodatki:
* 20-30 dag fasolki szparagowej zielonej
* 3-4 pomidorki


1. Pierś rozkroić na trzy płaty grubości palca, zanurzyć w marynacie z jogurtu, soli,    pieprzu i soku z cytryny. Wstawić do lodówki na pół godziny.
2. Orzechy drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę zimnejwody, sól i pieprz do smaku - wymieszać. Stopniowo dodawać ok. 5 łyżek oliwy z pestek winogron, na koniec dodać garść posiekanej natki pietruszki.
3. Fasolkę umyć, odciąć końcówki i krótko obgotować (na chrupko) w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu zblanszować. Pomidorki umyć przekroić na pół i obsmażyć na łyżce oliwy.        
4. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy z pestek winogron, odsączyć mięso i smażyć z obu stron aż zbrązowieje. (Uwaga: jeśli dasz za dużo oliwy mięso będzie pryskać) 
5. Zmniejszyć ogień i wyłożyć na wierzch masę orzechową. Dusić parę minut pod przykryciem.
6. W tym czasie obsmażyć fasolkę na łyżce oliwy, następnie zalać marynatą z mięsa, zagotować i wyłączyć.
7. Ułożyć mięso i fasolkę na talerzu, udekorować pomidorami i natką pietruszki,

KURCZAK Z ESTRAGONEM



(Tarragon chicken)
2 TSP GARLIC OIL – 2 łyżki oleju czosnkowego
2 FAT SPRING ONIONS – 2 duże cebule ze szczypiorem
½ TSP FREEZE-DRIED TARRAGON –   ½ łyżki suszonego lub mrożonego estragonu
2 CHICKEN BREAST FILLETS – 2 filety z piersi kurczaka
80ML VERMOUTH OR WHITE WINE – 80 ml wina białego lub vermutu
½ TSP SEA SALT – 2 łyżki soli morskiej
60 ML DOUBLE CREAM – 60 ml śmietany kremówki
2 TSP FRESH TARRAGON – 2 łyżki świeżego estragonu
WHITE PEPPER TO GRIND OVER – biały pieprz do posypania

Rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojoną cebulkę razem ze szczypiorem, podsmaż, dodaj estragon, smaż 1 minutę I wyjmij z patelni. Włóż na patelnie filety, stroną od skóry na dół, smaż 5 minut. Przewróć na drugą stronę, dodaj wino i poszekaj aż się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj wolno 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wyjmij kurczaka z patelni, zagotuj powstały sos, dodaj śmietanę, mieszaj dokładnie, posyp świeżym estragonem, zamieszaj znowu, mocno posyp białym pieprzem.

A'LA KROKIETY


Składniki

2 bułki, najlepiej puchate
30 dkg pieczarek
1 jajko
4 plastry żółtego sera lub trochę tartego
1 cebula
mleko
bułka tarta
sól
pieprz
olej

Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać drobno pokrojoną cebulkę i odrobinę oleju, podsmażyć i odparować.
Bułki przepołowić i wybrać środek zostawiając skórkę.
Rozdrobnić i wrzucić do ugotowanych gorących pieczarek.
Doprawić do smaku.
Do połówki bułki włożyć zwinięty plaster sera i farsz (może być gorący).
Bułkę spłaszczyć, zanurzyć szybko w mleku, później w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju, do zrumienienia bułki.
Można polać keczupem

To jest naprawdę pyszne i takie proste, a ta skórka taka delikatna i chrupiąca.
SMACZNEGO!!!

PIERSI KURCZAKA Z ANANASEM I GRZYBAMI SHITAKE



Składniki
1 podwójna pierś kurczaka
puszka ananasa w kawałkach
cebula
kawałek imbiru ok 3 cm
5 kapeluszy grzybów shitake
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
sól, pieprz
olej
1 płaska łyżka ostrego sosu chili
szklanka rosołu z kurczaka
czubata łyżka mąki
   
Ananasa odsączamy zostawiając zalewę.
Grzyby jeśli są świeże myjemy i drobno siekamy, jesli są suszone przyrządzamy wprzepisu na opakowaniu, studzimy i też kroimy.
Ceblę kroimy w piórka.

Pierś z kurczaka kroimy w paseczki, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z sosem sojowym i pokrojonym drobniutko imbirem.

Zostawiamy na godzinę.

W rondlu rozgrzewamy olej i na silnym ogniu smażymy kurczaka cały czas mieszając. Gdy przestanie być surowy dodajemy cebulę i grzyby a po 3 minutowym smażeniu dodajemy ananasa i chwilę smażymy.

Rosół mieszamy z sosem chili, mąką ziemniaczaną i zalewą z ananasa i dodajemy do kurczaka. Gotujemy kilka minut by sos lekko zgęstniał.

DUSZONE BITKI WIEPRZOWE



Składniki
dla 4-6 osób
szynka surowa, 1 kg.
mąka, 250 ml.
sól i pieprz, do smaku
przyprawy: do mięsa wieprzowego, gyros  i jakie lubicie, dobrze jest dodać dwie lub trzy różne przyprawy
olej, 200ml.
   
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 minut

1. Mięso rozbijamy jak na kotlety, posypujemy wszystkimi przyprawami. Obtaczamy w mące i smażymy na patelni do zrumienienia kilka minut z każdej strony każdy.

2. Przekładamy do garnka z gotującą się wodą (bez soli i żadnych kostek) dusimy ok 60 min.

3. Mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach.

POLECAM I ŻYCZĘ SMACZNEGO.

BULION NA SMAŻONYCH SKRZYDEŁKACH



Składniki

•         10 skrzydełek
•         marczewka, troche selera,1 pietruszka,1 cebula    
•         4 pomidory
•         zielona pietruszka
•         przyprawa smakomyk,pieprz
•         2 ząbki czosnku
       
 Przygotowanie
Skrzydełka czyścimy z pałek, obcinamy końce(wyrzucamy). Pozostałe skrzydła obsmażamy na oleju bez przypraw. Przekładamy do rondla,zalewamy 2l wody,obieramy warzywa i marchewke kroimy w plastry, seler, pietruszkę i cebule oraz czosnek wrzucamy w całości. Gotujemy do miekości warzyw. Potem przyprawiamy do smaku smakomykiem i pieprzem,wrzucamy pokrojone pomidory i 2 łyżki zielonej posiekanej pietruszki. Ja robię również grzanki. Bułkę wrocławska kroje w grube kostki i obsmażam na maśłe do zrumienienia. Z bulionu wyjmuje pietruszke, cebule, seler i ząbki czosnku. Rozlewam do miseczek razem ze skrzydełkami i posypuje grzankami.

CHARCZO - PIKANTNA ZUPA GRUZIŃSKA



Składniki
dla 4-6 osób
mięso wieprzowe (u mnie szynka), 0,5 kg
ryż, 100 g
papryka czerwona i zielona, każdej po pół
cebula, 1 szt.
czosnek, 4 ząbki
sos pomidorowy (Podravka), 500 g
ajvar ostry (pasta paprykowa), 195 g
woda, 2,5-3 l
świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra, koperek, po 1 łyzecce
wegeta, papryka słodka i ostra, pieprz, majeranek, tymianek, liście laurowe,
orzechy laskowe, 50 g
   

Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min

1.    Wodę zagotować.
2.    Cebulkę i czosnek drobno pokroić, paprykę pociąć w cienkie paski.
3.     Mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i mięso.
4.    Kiedy mięso się zetnie wrzucić do wody. Dodać sos, ajvar, zioła i przyprawy.
5.    Orzechy drobno zmielić i dodać do zupy. Gotować ok. 1,5 h.
6.    Dodać paprykę i ryż i jeszcze gotować 20 min.
7.    Podawać ze świeżą pietruszką.
SMACZNEGO!!!

CIASTO NA PIEROGI RUSKIE LUB Z OWOCAMO



Składniki
dla 2-4 osób ,
czas przygotowania: do 20 min

mąka tortowa - 4 szklanki
wrzątek - około pół litra
jajka - 2 szt
olej - 2 łyżki stołowe
sól - szczypta

1. Przesiać mąkę.

2. Zalewać mąkę wrzątkiem pomalutku i mieszać nożem. Ważne, aby 1/3 mąki NADAL POZOSTAŁA SUCHA! (jeśli nie ma takiej potrzeby to nie trzeba wykorzystywać całego wrzątku)

3. Dodać jajka, olej i sól.

4. Zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasta od czasu do czasu podsypywać mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm i robić pierogi.
Smacznego!!!

CYKORIA ZAPIEKANA W SZYNCE


    
Składniki  dla 2-4 osób
cykoria biala, 7 szt.
szynka, 7 plastrów
śmietana lub jogurt naturalny danon, 1 duży
jajka, 2 szt.
sól, pieprz, i,
garść startego żółtego sera,


Opis przygotowania,   czas przygotowania: do 20 min
1. Cykorie płuczemy, wycinamy kłąby, i gotujemy 20 min w osolonej wodzie.

2. Obgotowane cykorie zawijamy w szynke, wkładamy do naczynia żaroodpornego. Mieszamy jogurt z przyprawami i jajkami

3. Zalewamy cykorię, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok 45 min. 180''C
SMACZNEGO!!!

FILET KOKOSOWO - MIGDAŁOWY


    
Składniki - dla 1 osoby
filet z piersi kurczaka, 1 większy
białko jaja kurzego, 1
wiórki kokosowe, 2 łyżki stołowe
płatki migdałowe, 1 łyżka stołowa
Pieprz, przyprawa curry, wg uznania

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min

1. Płatki migdałowe i wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni do uzyskania brązowego koloru, po czym przesypujemy na talerzyk i mieszamy z pieprzem i curry.

2. Oczyszczony filet maczamy w białku, a następnie obtaczamy go w mieszance wiórek, płatków i przypraw.

3. Filet przygotowujemy na patelni teflonowej, na parze lub w mikrofalówce. Smacznego :)
SMACZNEGO!!!

FILETY RYBNE Z BRZOSKWINIAMI I PAPRYKĄ KONSERWOWĄ


Składniki  
dla 2-4 osób
dowolne filety rybne - 0.70 dkg
brzoskwinie w syropie - 6 połówek
papryka konserwowa - 4 straki
ketchup,
cebula - 2
przecier pomidorowy - 2 łyżki
sól,   pieprz,
sok z cytryny,
bułka tarta,   mąka,

Opis przygotowania 
 czas przygotowania: do 45 min
1. Filety rybne pokroić na kawałki ,posolić ,popieprzyć ,skropić sokiem z cytryny ,wymieszać z oliwą i zostawić na 1 godzinę w lodówce .

2. .Następnie filety obtoczyć w bulce tartej wymieszanej z mąką ,usmażyć na złocisty kolor

3. Na oliwie poddusić pokrojoną w cienkie talarki cebulę ,podlać około pół szklanki wrzącą wodą ,dodać keczup i przecier pomidorowy ,wlać poł szklanki soku z brzoskwiń ,pokroić paprykę w paski ,brzoskwinie w talarki ,włożyć do przygotowanego sosu ,bardzo krotko zagotować ,przyprawić i polączyć z wcześniej usmażonymi filetam rybnymi.
SMACZNEGO!!!

GRECKA MUSAKA



Składniki  dla 4-6 osób
bakłażany - 2
sól, pieprz do smaku
oliwa - 6 łyżek
cebula - 2
czosnek - 2 ząbki
mielone mięso - 400 g
pomidory pokrojone z puszki - 250 ml
ziemniaki sałatkowe - 750 g
bułka tarta - 2 łyżki
jogurt grecki - 200 g
jajka - 4
oregano, tymianek - po 1 łyżce
owczy ser - 100 g (feta)
ementaler tarty - 100 g   

Opis przygotowania  czas przygotowania: do 60 min
1. Pokroić bakłażany w plastry, posolić i moczyć w wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni i odłożyć.

2. Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek i cebulę smażyć 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć aż zbronzowieje. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić bez przykrycia aż prawie cały płyn wyparuje.

3. Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plastry! Rozgrzać 2 łyżki oliwy smażyć z obu stron po 2 minuty.

4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować oliwą naczynie żaroodporne, obsypać dno bułką tartą, ułożyć plastry bakłażanów na dnie naczynia. Układać warstwy ziemniaków na przemian z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.

5. Wymieszać jogurty, jajka, i zioła, przyprawić solą pieprzem. Włożyć mieszaninę na wierzch ziemniaków, ser owczy drobno pokruszyć, posypać zapiekankę nim i tartym ementalerem. Piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny, aż zapiekanka się przyrumieni. Podawać na gorąco

KACZKA DUSZONA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKAMI



Składniki

kaczka (około 2,5 kg)
4 ząbki czosnku
4 duże jabłka(twarde i lekko kwaśne)
20 suszonych śliwek kalifornijskich
sól, pieprz
majeranek
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanka bulionu drobiowego
 

Kaczkę wymoczyć, dokładnie oczyścić , pokroić na porcje. Każdy kawałek  osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,pieprzem i majerankiem,natrzeć dokładnie każdy kawałek.
Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.Rozgrzać patelnię teflonową i obsmażyć każdy kawałek na złoty kolor, pod przykryciem(zaczynamy obsmażanie skórką do dołu, żeby puściła tłuszcz.
Gotowe kawałki ułożyć do szerokiego rondla,dodać 3 łyżki tłuszczu z patelni, podlać winem i bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso  będzie miękkie.
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki lub ósemki i wrzucić razem ze śliwkami na tłuszcz po smażonej kaczce.
Mieszając smażyć około 4-5 min.10 min przed wyłączeniem kaczki włożyć z patelni  owoce, obsypać jeszcze majerankiem i dusić razem z kaczką.
                                   

JAJKA W POMIDORACH


    
Składniki
4 pomidory średniej wielkości
4 jaja
4 łyżeczki pesto (czerwonego lub zielonego)
sól, pieprz


Kolorowy i apetyczny sposób na podanie tradycyjnych jajek sadzonych...
Pomidory umyć i ściąć czubek. Wydrążyć miąższ nie uszkadzając ścianek. Każdego pomidora wysmarować od środka łyżeczką pesto i obsypać solą oraz pieprzem. Wbić jajko do środka, posypać z wierzchu solą i pieprzem.
Zapiekać w naczyniu żaroodpornym w 180 stopniach C przez ok 20 minut.

                                

KACZKA FASZEROWANA JABŁKAMI Z MAJERANKIEM



Składniki na 4 porcje

Kaloryczność: 467 kcal/porcja
Przygotowanie: 2 godziny

1 kaczka, ok. 1,8-2 kg
       
•         sól, świeżo zmielony pieprz
•         6 małych jabłek      
•         pęczek majeranku   
•         2 łyżki oleju      
•         sok z 2 pomarańczy
•         1 słoik bulionu drobiowego (400 ml)        
•         1 łyżka mąki ziemniaczanej
   
1.         Kaczkę opłukać i osuszyć. Natrzeć mięso na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Majeranek opłukać. Kaczkę nafaszerować jabłkami i majerankiem, zszyć.
               
2.         Rozgrzać olej w brytfance. Podsmażyć kaczkę ze wszystkich stron. Kaczkę piec (częścią piersiową do góry) w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni (kuchenka gazowa: pozycja 2-3, piekarnik z nawiewem: 160-180 stopni) przez 1 1/2-1 3/4 godziny, po 40 minutach dolać sok pomarańczowy i bulion. Podczas pieczenia polewać od czasu do czasu bulionem.
               
3.         Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 10 minut. Ewentualnie odtłuścić powstały bulion. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i dodać do bulionu, zagotować. Przyprawić sos solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!!!

KACZKA NADZIEWANA OWOCOWYM FARSZEM


Składniki:
1 Przyprawa do kurczaka 25g
1 kaczka  średniej wielkości
pieprz, sól, gałka muszkatałowa.
2 goździki
3 jabłka
30 dag śliwek
1 gruszka
30 dag winogron
1/2 szkl. białego wina
1/2 pęczka natki pietruszki
olej do smażenia 1 szkl. soku jabłkowego

Kaczkę dokładnie obczyścić,opłukać i osuszyć.
Wierzch iśrodek skropić winem, odstawić w chłodne miejsce na ok 30 min.
Mięso natrzeć pieprzem i solą.Ponownie odstawić na 30 min.Goździki rozetrzeć i dodać trochę gałki muszkatałowej. Jabłka i gruszkę umyć pokroić na małe kawałki.Śliwki dokładnie umyć przekroić na pół,wyjąć pestki,pokroić na niewielkie kawałki.To samo robimy z winogronami.Owoce wymieszać z pozostałym winem i roztartymi przyprawami.Napełnić kaczkę owocowym farszem,skórkę spiąć wykałaczką.Ułożyć na natłuszczonej blasze.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200.Piec ok 1,5 godz.W połowie pieczenia kaczkę podlać jabłkowym sosem i co jakiś czas podlewać wytwarzającym się sosem.Przybrać natką.
SMACZNEGO!!!

KARKÓWKA Z NADZIENIEM CEBULOWYM



Składniki
1 cała karkówka, najlepiej mniejsza ok.1,5 - 2 kg

do nadziania średniej wielkości karkówki:
-1 duża cebula
-pęczek natki pietruszki
-2 łyżki soku z cytryny
-skórka otarta z cytryny-
-3 łyżki bułki tartej
-2 łyżki oleju, ewent.masła
-sól, pieprz do smaku
oraz przyprawa do karkówki i olej do macerowania

Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać drobno posiekaną natkę pietruszki,dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać,nieco ugnieść, tak żeby powstała jednolita masa.
Mięso umyć, osuszyć. Zrobić ukośne, głębokie nacięcia w karkówce, napełnić masą i spiąć wykałaczką, żeby farsz nie wypływał podczas pieczenia. Wierzch karkówki dowolnie doprawić. Ja posypuję z każdej strony przyprawą do karkówki  i skrapiam olejem.
 
Na kilka godzin włożyć karkówkę do schłodzenia, żeby się przegryzło.
Następnie przełożyć karkówkę do rękawa do pieczenia, zawiązać i piec w temp.180 stopni przez około 90 min.
SMACZNEGO!!!


wtorek, 10 stycznia 2012

KLOPSY NADZIEWANE TWAROGIEM


Składniki:
dla 4-6 osób

mięso mielone wieprzowe lub drobiowe, 0,50kg
kajzerka, 1 szt
marchewki, 2 szt
srednia cebula,
jajko, 1 szt
3 łyżki bułki tartej,
twaróg(najlepiej dość zwarty), ,30dag
szcypta soli,pieprzu,
olej,
 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min

1. Marchew obierz umyj i ugotuj w osolonej wodzie,odcedz i rozdrobnij,kajzerke namocz w wodzie odciśnij.Dobrze wymieszaj z marchewka.Cebule obierz, posiekaj. Mięso mielone wyrób z jajkiem, marchewka i cebulą na jednolita mase, przypraw sola i pieprzem.

2. Twaróg pokrój w kostki ok 2 cm.Każda kostke dokładnie oblep masa miesna.Klopsy obtocz w bułce tartej i usmaż na oleju.GOTOWE!
SMACZNEGO!!!

KLUSECZKI TWAROGOWE NA SŁODKO



Składniki
- 250g chudego twarogu
- 100g mleka
- 1 jajo
- 8 łyżek mąki
- łyżka cukru
- szczypta soli

DODATKOWO:
- cukier waniliowy
- cynamon
- 2 łyżki masła
- ew. powidła śliwkowe

Twaróg umieścić w misce, wyrobić widelcem, a następnie dodać jajko i wymieszać. Dodać cukier, szczyptę soli oraz mleko. Stopniowo, ciągle mieszając - dodawać po łyżce mąki.

W garnku zagotować wodę, osolić. Przy pomocy łyżki formować kulki i wrzucać je do wrzątku. Gdy kluski wypłyną na powierzchnię, zmniejszyć płomień i gotować przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając kluseczki (i sprawdzając, aby się nie rozgotowały).

W międzyczasie, w rondelku roztopić masło.
Gotowe kluseczki polać roztopionym masłem, posypać cynamonem i cukrem waniliowym.
Można również posmarować kluski powidłami śliwkowymi.
SMACZNEGO!!!

KLUSECZKI ZIEMNIACZANE



Składniki:
2kg ziemniaków
3-4 łyzki mąki ziemniaczanej
sól
10 - 15 dag boczku
duża cebula
smalec
łyzka masła

1kg ziemniaków ugotować tradycyjnie w osolonej wodzie po odcedzeniu utłuc na miazgę
1kg ziemniaków zetrzeć jak na placki przełożyć w lnianą ściereczkę i odcisnąć całąwodę
po odciśnięciu obie partie ziemniaków połączyć ze sobą doprawić solą i dodać mąkę ziemniaczaną tylko tyle aby masa nie kleiła się do rąk (czasami gdy trafimy na mało sypkie ziemniaki trzeba mąki dodać odrobinę więcej)
formujemy podłużne dość duże kluski i gotujemy w osolonej wodzie około 2 minut od wypłynięcia, wyjmujemy odcedzamy na sicie i podsmazamy na patelni na smalcu zdodatkiem łyżki masła aby się ładnie rumieniły, polewamy zesmażonym na osobnej patelni boczkiem z cebulką i ....

podajemy z gotowaną na żeberkach kapustą lub zasmażaną kapustą
SMACZNEGO!!!

KLUSKI ŚLĄSKIE - PULCHNE I DELIKATNE



Składniki

- 1 kg ziemniaków (ja ważę już obrane)
- 1 żółtko
- 1 łyżka dobrego miękkiego masła
- łyżeczka soli
- mąka ziemniaczana   


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy żeby nie rozgotować).
Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę.
Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami
.
Musi ona być jednak ciepła, żeby dobrze wrobiło się w nią masło. Kiedyś za bardzo wystudziłam i kluski nie chciały się lepić, musiałam dać więcej masła i wtedy było ok.

Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. 
Lekko solimy, dodajemy miękkie masło i żółtko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę.

Wodę solimy i gotujemy. Płaską łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w 1/3 szklanki zimnej wody i szybko mieszając wlewamy do wrzącej wody. Czekamy aż woda się jeszcze raz zagotuje i wtedy wrzucamy kluseczki. Woda teraz ma leciutko się gotować. Jeśli kluski opadną na dno trzeba je lekko podnieść łyżką, żeby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 5 minut (najlepiej jest wyjąć jedną kluskę i sprawdzić czy jest ugotowana).
SMACZNEGO!!!

czwartek, 5 stycznia 2012

KNEDLE ZE ŚLIWKAMI





http://gotowanie.onet.pl/0



http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0


Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 40 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków 
- 15 dag mąki
- jajko
- sól

Farsz:
- 40 dag śliwek
- cukier
- cynamon
- tarta bułka
- masło

Etapy przygotowania

1.

Ciasto: Ziemniaki zmiel w maszynce, dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw na 20 minut.





2.

Śliwki umyj, osusz, przekrój i wyjmij pestki. Ciasto podziel na małe porcje, każdą rozpłaszcz na dłoni. Na środku kładź śliwkę, posyp odrobiną cukru i cynamonu. Dokładnie zlep, formując kulki. Gotuj w osolonej wodzie. Podawaj polane zrumienioną na maśle tartą bułką.

KOTLETY DE VOLAILLE - UPROSZCZONE



Składniki na 4 porcje:
- 4 filety z kurczaka,
- 1/2 kostki masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 3 łyżki tartej bułki, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć. Delikatnie zbić tłuczkiem. Posolić, popieprzyć. Na każdym filecie położyć porcję zmrożonego masła. Ciasno zwinąć w rulon. Panierować dwukrotnie w rozmąconych jajkach i tartej bułce. Smażyć na maśle połączonym z olejem - ze wszystkich stron na złoty kolor. Pod koniec dodać trochę masła. Danie podawać na gorącym półmisku - najlepiej z ziemniakami z wody, brokułami i koperkiem.
Czas przygotowania: 30 minut
SMACZNEGO!!!

wtorek, 3 stycznia 2012


      KOTLETY MIELONE Z KAPUSTĄ I KASZĄ MANNĄ
    


½ kg białej kapusty
½ kg mięsa mielonego
2 jajka
Duża cebula
Sól, pieprz
Kminek
Oregano
1 szklanka kaszy manny
Tarta bułka
Olej
¾ szklanki bulionu drobiowego
1/3 szklanki przecieru pomidorowego








Przygotowanie: 35 min.http://gotowanie.onet.pl/0
Kaloryczność: 210 kcal/porcja

Składniki na 4 porcje

Etapy przygotowania


1.

Kapustę poszatkuj drobno, wymieszaj z mięsem, jajkami, posiekaną cebulą, solą, pieprzem, kminkiem i oregano do smaku, dokładnie wymieszaj. Wsyp kaszę i jeszcze raz wymieszaj. Z masy formuj płaskie kotlety, obtaczaj w tartej bułce. Smaż na oleju z obu stron na rumiano. Przełóż do rondla, podlej bulionem, duś ok. 40 min na małym ogniu. Pod koniec dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku.

poniedziałek, 2 stycznia 2012

KOTLET Z SZYNKĄ I SERKIEM TOPIONYM



Składniki
4 kotlety wieprzowe (np.schabowe)
Marynata:
4 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
1/2 szklanki wina wytrawnego
ok. 4 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych (np.bazylia, oregano, estragon)
Nadzienie:
4 plastry szynki
4 trójkąciki serka topionego (np. paprykowego)
4 łyżki 
śmietany 18%
2 łyżki masła
natka pietruszki



Mięso umyć, naciąć kieszonki. 
Czosnek zmiażdżyć , dodać olej, wino i zioła. Do marynaty włożyć mięso na 2-3 godziny.

Szynkę pokroić w kostkę. W rondelku o grubym
 dnie rozpuścić masło. Dodać szynkę i zrumienić.
Serki topione rozdrobnić. Dodać do szynki. Na końcu dodać
 śmietanę.
Całość podgrzewać aż do rozpuszczenia się serka. Pod koniec
 gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.

Mięso wyjąć z marynaty, napełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami.
Usmażyć na złoty
 kolor. Można podsmażyć a póżniej podpiec w piekarniku ok. 20minut

KOTLETY Z ZIOŁOWYM FARSZEM



Składniki na 7 porcji:

7 kotletów schabowych,
7 dużych ząbków czosnku,
2 jajka,
ok. 1 szklanki mąki,
ok. 1 szklanki mleka,
musztarda,
świeża bazylia,
pieprz,
 sól,
 suszone oregano
 majeranek




 Kotlety mocno rozbić na bardzo cienkie plastry. Oprószyć pieprzem i solą.
Listki bazylii zgnieść w dłoniach i drobno posiekać. 
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Rozbite kotlety z jednej strony cienko posmarować musztardą. Na połowie posmarowanej strony ułożyć (dość rzadko) plasterki czosnku, posypać bazylią, oregano i majerankiem. Złożyć na pół, brzegi kotleta dokładnie zaklepać tłuczkiem.
Mąkę i jajka zmiksować, dolewając powoli mleko - ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
Maczać kotlety w cieście, smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju

KLUSKI ZIEMNIACZANE



Składniki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 10 dag sera żółtego
  • cebula
  • koperek
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • tłuszcz do smażenia

  • ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie
  • odcedzić i poczekać aż ziemniaki wystygną
  • zmielić ziemniaki w prasce lub w maszynce do mięsa
  • boczek pokroić na drobną kosteczkę
  • cebulę także posiekać
  • ser zetrzeć na tarce
  • dodać do ziemniaków boczek, cebulkę, ser oraz posiekany koperek, wbićjajko wymieszać wszystko
  • dodać mąkę tak aby konsystencja była zwarta, doprawić do smaku
  • lepić kulki, maczać najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
  • smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni
Podajemy z ulubionymi dipami lub zamiast ziemniaków do obiadu.
Smacznego!!!