Powered By Blogger

piątek, 9 marca 2012

PASZTET Z KRÓLIKA - ze suszoną śliwką

- królik o wadze ok 3,5 kg
- 2 kg wątroby wieprzowej lub drobiowej
- 2 kg podgardla wieprzowego
- 3 duże bułki
- 10 marchewek
- 1 duża pietruszka
- ćwiartka selera
- 4-5 cebul 
- 10 dag suszonych grzybów
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 10 jagód jałowca
- gałka muszkatołowa - 1 paczka
- imbir mielony - 2 duże łyżki
Królika ugotować w wodzie z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, 3 listkami laurowymi, łyżką soli i suszonymi grzybami i odstawić do ostygnięcia. W tej samej wodzie ugotować podgardle pokrojone w plastry z marchwią, pietruszką, selerem i cebulą. Wyjąć mięso, warzywa i grzyby do ostygnięcia.  Jeśli wywaru mamy dużo, to odlewamy do innego garnka nadmiar wywaru, na którym możemy ugotować pyszny biały barszcz. W reszcie wywaru (może być z dodatkiem wody) zaparzamy wątrobę pokrojoną w paski. Wątroby nie wolno zagotować. Zaparzamy ją tylko kilka minut z obu stron - tak aby po przekrojeniu lub nakłuciu jeszcze leciała krew. Po wyjęciu wątroby do wywaru wrzucamy do namoczenia bułki. Mięso, wątrobę, warzywa, grzyby i bułki przemielić dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Doprawić solą, pieprzem, 2 łyżkami imbiru, gałką muszkatołową (cała paczka) i pokruszonym na drobno jałowcem, Dobrze wymieszać. Nałożyć na przygotowaną blaszkę pasztetu do polowy, potem ułożyć pokrojone na drobno kawałki suszonej śliwki i znów ułożyć warstwę pasztetu. Ta porcja zmieści się na dwie duże blaszki. Można też robić bez suszonych śliwek ale wersja ze śliwkami jest lepsza.
Smacznego!!!

czwartek, 1 marca 2012

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Skład:
- puszka kukurydzy
- 2 puszki tuńczyka
- woreczek ryżu
- 2 małe cebule
- natka pietruszki
- majonez
- sól, pieprz

Ryż ugotować i ostudzić. Natkę pietruszki pokroić. cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z majonezem.
SMACZNEGO!!!