- królik o wadze ok 3,5 kg
- 2 kg wątroby wieprzowej lub drobiowej
- 2 kg podgardla wieprzowego
- 3 duże bułki
- 10 marchewek
- 1 duża pietruszka
- ćwiartka selera
- 4-5 cebul
- 10 dag suszonych grzybów
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól, pieprz
- 10 jagód jałowca
- gałka muszkatołowa - 1 paczka
- imbir mielony - 2 duże łyżki
Królika ugotować w wodzie z kilkoma ziarnami ziela angielskiego, 3 listkami laurowymi, łyżką soli i suszonymi grzybami i odstawić do ostygnięcia. W tej samej wodzie ugotować podgardle pokrojone w plastry z marchwią, pietruszką, selerem i cebulą. Wyjąć mięso, warzywa i grzyby do ostygnięcia. Jeśli wywaru mamy dużo, to odlewamy do innego garnka nadmiar wywaru, na którym możemy ugotować pyszny biały barszcz. W reszcie wywaru (może być z dodatkiem wody) zaparzamy wątrobę pokrojoną w paski. Wątroby nie wolno zagotować. Zaparzamy ją tylko kilka minut z obu stron - tak aby po przekrojeniu lub nakłuciu jeszcze leciała krew. Po wyjęciu wątroby do wywaru wrzucamy do namoczenia bułki. Mięso, wątrobę, warzywa, grzyby i bułki przemielić dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Doprawić solą, pieprzem, 2 łyżkami imbiru, gałką muszkatołową (cała paczka) i pokruszonym na drobno jałowcem, Dobrze wymieszać. Nałożyć na przygotowaną blaszkę pasztetu do polowy, potem ułożyć pokrojone na drobno kawałki suszonej śliwki i znów ułożyć warstwę pasztetu. Ta porcja zmieści się na dwie duże blaszki. Można też robić bez suszonych śliwek ale wersja ze śliwkami jest lepsza.
Smacznego!!!
To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
piątek, 9 marca 2012
czwartek, 1 marca 2012
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
Skład:
- puszka kukurydzy
- 2 puszki tuńczyka
- woreczek ryżu
- 2 małe cebule
- natka pietruszki
- majonez
- sól, pieprz
Ryż ugotować i ostudzić. Natkę pietruszki pokroić. cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z majonezem.
SMACZNEGO!!!
- puszka kukurydzy
- 2 puszki tuńczyka
- woreczek ryżu
- 2 małe cebule
- natka pietruszki
- majonez
- sól, pieprz
Ryż ugotować i ostudzić. Natkę pietruszki pokroić. cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać z majonezem.
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)