Składniki na 4 porcje
- 4 udka kurczaka
- po łyżce masła i oliwy
- 6 dag boczku wędzonego
- po 25 dag śliwek suszonych, migdałów i rodzynek
- 3 goździki, kawałek cynamonu
- 50 ml śliwowicy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Udka opłukać i
osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki,
posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu
stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10
minut. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody.
Przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na
małym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz