Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

SEZAMKI POD PIERZYNKĄ


Proporcje na blachę 25x 35cm.

Ciasto kruche: 
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 250g margaryny
- 5 żółtek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany

Beza:
- 5 białek
- 200g cukru
- ewentualnie aromat kokosowy lub likier kokosowy dla nadania smaku, albo kilka kropli soku z cytryny

Masa z sezamem:
- 1 i ½ szklanki sezamu
- ¼ szklanki cukru
- 60g masła
- 2 łyżki miodu

Masa budyniowo-kokosowa:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 2 łyżki cukru
- 750ml mleka
- 100g masła
- ewentualnie likier kokosowy
- 200g kokosu

Ciasto:
Posiekać nożem mąkę z margaryną i resztą składników i zarobić ciasto lub wyrobić w malakserze. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Masa budyniowo-kokosowa: 
Odlać niewielką ilość mleka i rozpuścić w nim budynie i dwie łyżki cukru. Resztę mleka zagotować, rozpuszczając w nim masło. Wlać rozmieszane budynie i zagotować. Wsypać kokos, dokładnie wymieszać, wylać na talerz lub do miski i przykryć folią spożywczą, by nie powstał kożuch przy stygnięciu.

Masa z sezamem: 
Składniki na masę sezamową włożyć do garnka i przesmażyć tylko do połączenia i rozpuszczenia się wszystkich składników.

 Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszce i na górę rozłożyć ciepłą masę sezamową. Piec ok. 15-20min. w piekarniku nagrzanym do 180stopni. Jeżeli sezam będzie się za mocno rumienił, można przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blachy, a blaszkę wyłożyć ponownie papierem dopieczenia. Drugą część ciasta rozłożyć na blaszce, a na górę ubite na sztywno białka z cukrem i ew. likierem lub aromatem. Piec ok. 15-20min. w temperaturze 180stopni. Jak się będzie za bardzo rumienić można również przykryć folią aluminiową. Ostudzić. Ułożyć blat z sezamem, na to rozłożyć budyń kokosowy(może być jeszcze letni), a na górę blat z bezą. Na drugi dzień smakuje najlepiej.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz