Powered By Blogger

poniedziałek, 14 listopada 2011

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO - KWAŚNYM


Składniki:
1 pierś kurczaka,                                    
4 pomidory,                                         
2 cebule,                                                
1 papryka czerwona,                                              
3 plasterki ananasa z puszki,                                                  
½ puszki kukurydzy,                                                          
1 łyżka cukru,                                    
1 łyżeczka musztardy,                                       
1 łyżka octu,                                            
szczypta curry,                                       
szczypta Vegety lub Kucharka,                                  
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej,
szczypta pieprzu ziołowego,
sól do smaku,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
olej do smażenia,
ryż,

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, następnie dorzucamy do niej pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Po usmażeniu przekładamy do garnka, podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem. Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy i kroimy na części. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Paprykę i pomidory wrzucamy do garnka i dusimy około pół godziny. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli kukurydzę, ananasa  (pokrojonego w kostkę), cukier, musztardę, ocet, curry, vegetę, paprykę słodką, pieprz ziołowy, sól do smaku i gotujemy 10-15 minut. W soku z ananasa rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i zagęszczamy sos, chwilę gotujemy.
Podajemy z ryżem.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz