Powered By Blogger

wtorek, 21 lutego 2012

SARNA DUSZONA W WARZYWACH

- ok. 1 kg mięsa z sarny.
- 5 marchwi
- 1 duża pietruszka
- kawałek selera
- 3 cebule
- 10 dag suszonych grzybów
- jałowiec
- sól
- 1 kostka bulionu grzybowego
- pieprz (opcjonalnie)

Mięso sarny pokroić w kostkę 2x2 cm, osolić i podsmażyć w rondelku. Następnie zalać wodą by się dusiło.
Między czasie  zamoczyć we wrzątku na 10 minut  grzyby i  oskrobać warzywa. Grzyby wrzucić aby się dusiły z mięsem. Marchew, pietruszkę i seler  pokroić w cienkie paski i też wrzucić do mięsa aby razem się dusiło. Cebulkę pokroić w piórka i dołożyć trochę później. Rozpuścić we wrzątku kostkę bulionu grzybowego i wlać do mięsa. Dodać zmielony jałowiec i ewentualnie pieprz (jak ktoś lubi ostre potrawy).Wszystkie składniki dusić w wywarze aż będą miękkie. Pyszne danie na święta. Polecam gorąco.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz