Gorąco zachęcam do wypróbowania obu przepisów !
RYBA PO GRECKU
Składniki:
600 gr filetów rybnych (w/g uznania)
80 ml oliwy
1 pietruszka
2 marchewki
1/2 selera
2 cebule
50 gr koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
2 liście laurowe
2 - 3 ziela angielskie
cukier
sok z cytryny
Wykonanie:
Filety opłukać i pokroić w kawałki. Rozgrzać na
patelni 2 łyżki oleju, usmażyć rybę z obu stron na złoty kolor - podczas
smażenia osolić.
Warzywa obrać, opłukać. Cebulę pokroić w
talarki, pozostałe warzywa, tj. marchewki i selera, zetrzeć na tarce
bądź pokroić w zapałki. Rozgrzać na patelni pozostałą oliwę, podsmażyć
cebulkę, a następnie osobno podsmażyć marchewkę i selera. Połączyć
warzywa i zalać 100 ml wody, dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą,
pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, dodać listek laurowy i ziele
angielskie. Dusić 10 min.
Tak przygotowanym sosem warzywnym zalać rybę i schłodzić (najlepiej pozostawić w zimnym miejscu na noc).
Smacznego!
RYBA PO JAPOŃSKU
Składniki:
1 szkl. oleju
6 łyżek cukru
6 łyżek wody
6 łyżek octu
6 łyżek keczupu
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
1 słoik ogórków korniszonów
1 słoik marynowanej papryki
4 cebule
2 szkl. mąki
1 szkl. wody
2 jaja
2 łyżki wegety
1 kg filetów - Miruna, Mintaj
olej do smażenia
Wykonanie:
Zagotować zalewę z następujących składników:
olej, cukier, woda, ocet, keczup, koncentrat pomidorowy. Następnie
ogórki korniszony oraz paprykę pokroić w kostkę, a cebule pokroić w
piórka, posolić i zeszklić na oliwie. Po czym wymieszać z pokrojonymi
warzywami.
Mąkę, wodę, jaja i wegetę wymieszać, powstanie
gęste ciasto. Filety pokroić w kawałki, maczać w cieście i smażyć na
oleju na złoty kolor.
Do wysokiej miski, pojemnika, wiaderka, układać
warstwami filety i warzywa (filety - warzywa - filety - warzywa -filety)
Na koniec zalać gorącą zalewą, przykryć i odstawić w zimne miejsce
(najlepiej na noc).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz