Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

BABKA ZEBRA - PRZEPIS NA WILGOTNĄ BABKĘ



- 5 jaj
- 1,5 szkl. cukru
- 2,5 szkl mąki
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl oranżady gazowanej
- olejek cytrynowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Jak będzie ubite to dodawać po troszku oranżady, oleju i mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki. Wymieszać. Kłaść do formy na przemian raz jasne raz ciemne ciasto po 3 łyżki jedno na drugie. Najlepiej wychodzi w okrągłej formie. Ale jak forma jest podłużna to ciasto wylewamy paskami przez środek blaszki. Piec 1 godz. w temp. 180 *C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz