Powered By Blogger

środa, 7 grudnia 2011

CIASTECZKA Z MARCEPANEM


Składniki:
- 4 jajka,
- 8 łyżek cukru,
- 4 łyżki gorącej wody,
- 5 łyżek mąki,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki masy:                                                                                                                                                                                                                              
- opakowanie surowego marcepanu (25 dag),
- 2 likierowe kieliszki wiśniówki,
- 1/2 szklanki czerwonej konfitury owocowej,
- białko,
- ponad 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3-4 krople soku cytrynowego,
- 12,5 dag polewy czekoladowej,
- kandyzowane owoce                  

Wykonanie:
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, a z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę oraz mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blasze i piec ok. 15 minut w temperaturze 200 st. C. Gdy ciasto wystygnie, pokroić na 3 pasy jednakowej wielkości.
Pierwszy pasek posmarować masą przygotowaną z kieliszka wiśniówki wymieszanego z marcepanem. Przykryć drugim paskiem, posmarować konfiturą owocową, przykryć trzecim paskiem, a następnie pokroić w 3-centymetrową kostkę. Białko utrzeć z cukrem pudrem na gęstą, pulchną masę, a następnie dodać wiśniówkę oraz sok cytrynowy. Przygotowaną mieszaniną polukrować część ciasteczek, a resztę polać płynną czekoladą. Udekorować kandyzowanymi owocami.      
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz