Powered By Blogger

środa, 7 grudnia 2011

DELICJE - PYSZNE POŁĄCZENIE JABŁEK Z SEREM


Ciasto:
 ½ kg mąki                        
1 szkl cukru pudru                                               
20 dag margaryny albo masła roślinnego                                  
2 jajka (1 żółtko + 1 całe jajko)
1 cukier waniliowy                                  
2 łyżki kwaśnej śmietany                               
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę siekamy razem z mąką, dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem zagniatamy. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki. Pieczemy w temperaturze ok. 200 º C przez 20-30 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe.
Masa serowa:
½ kg sera zmielonego                                        
1 szkl cukru                             
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
3 jaja (2 całe, 1 żółtko)
            Jaja, cukier, masło ucieramy, dodajemy zmielony ser – gotujemy. Następnie dodajemy rozpuszczony budyń w pół szklance mleka i mieszamy aż się wszystko zagotuje. Zostawiamy do ostygnięcia.
Masa jabłkowa:
1 litrowy słoik jabłek
1 galaretka agrestowa
Jabłka mieszkamy z galaretkę i chwilę gotujemy.
(Wersja dla bardziej pracowitych - 1 kg jabłek ucieramy na tarce, dodajemy pół szkl cukru, 1 galaretkę agrestową i wszystko smażymy)
 Gdy mamy już wszystkie placki i dwie masy, przekładamy ciasto. Na pierwszy placek wykładamy masę serową, przykrywamy drugim plackiem, na ten wykładamy jabłka i przykrywamy trzecim plackiem.
Smacznego                                                      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz