Powered By Blogger

środa, 7 grudnia 2011

ZAPIEKANE CUKINIE FASZEROWANE


Składniki:
-1 czerstwa bułka,
- 4 średnie cukinie,
- mała cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 30 dag mielonego mięsa,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
- sól, pieprz,
- ząbek czosnku,
- mała puszka pomidorów,
- łyżeczka suszonego oregano,
- 10 dag startego żółtego sera,
- olej do smażenia

Wykonanie:
Bułkę zamoczyć w wodzie, a gdy nasiąknie, odcisnąć. Umyte i osuszone cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wydrążyć miąższ łyżeczką i drobno pokroić. Opłukaną i osączoną natkę pietruszki drobno posiekać. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Cebulę drobno posiekać i razem z miąższem z cukini podsmażyć na odrobinie oleju. Przestudzić. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę z cukinią, natkę, jajko, musztardę, paprykę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz odciśniętą bułkę. Dokładnie wymieszać i napełnić farszem połówki cukini. Pomidory lekko osączyć z zalewy, pokroić, dodać oregano, sól, pieprz i wymieszać. Sos wlać do naczynia żaroodpornego i ułożyć w nim cukinie. Piec około 35 minut. Posypać serem i piec jeszcze 5-10 minut. Podawać z bagietką i sałatą.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz