|
Etapy przygotowania
1.
|
Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i szafranem i
układamy pojedynczą warstwę w naczyniu do pieczenia. Dodajemy cebule,
pomidory, imbir i masło. Przykrywamy i wstawiamy na 10 min. do piekarnika
nagrzanego do 240°C.
|
|||
2.
|
Po upływie tego czasu, obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez ok. 2h, sprawdzając po godzinie, czy mięso jest
już wypieczone. Wyjmujemy udka z piekarnika i odkładamy na bok.
|
|||
3.
|
Sos podgrzewamy na silnym ogniu przez ok. 10 min. aż
się zagęści i nabierze konsystencji syropu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z
cynamonem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy z powrotem udka i podgrzewamy na
płycie kuchenki lub w piekarniku. Posypujemy podsmażonymi migdałami i
prażonym sezamem.
|
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz