Powered By Blogger

poniedziałek, 12 grudnia 2011

KURCZAK W MIODOWEJ GLAZURZE I SEZAMIE



1 kg udek z kurczaka (same pałki)

1/4 łyżeczki pręcików szafranu

900 g pomidorów obranych i grubo

pokrojonych (lub 2 puszki)

1/2 średniej cebuli, posiekanej

1 łyżeczka korzenia posiekanego imbiru

50 g masła

3 łyżki miodu

1/2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżka oleju arachidowego

50 g całych, blanszowanych migdałów

2 łyżeczki prażonych nasion sezamu























Etapy przygotowania

1.
Nacieramy kurczaka solą, pieprzem i szafranem i układamy pojedynczą warstwę w naczyniu do pieczenia. Dodajemy cebule, pomidory, imbir i masło. Przykrywamy i wstawiamy na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 240°C.





2.
Po upływie tego czasu, obniżamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez ok. 2h, sprawdzając po godzinie, czy mięso jest już wypieczone. Wyjmujemy udka z piekarnika i odkładamy na bok.





3.
Sos podgrzewamy na silnym ogniu przez ok. 10 min. aż się zagęści i nabierze konsystencji syropu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z cynamonem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem, wkładamy z powrotem udka i podgrzewamy na płycie kuchenki lub w piekarniku. Posypujemy podsmażonymi migdałami i prażonym sezamem.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz