Powered By Blogger

środa, 7 grudnia 2011

PLACEK TRUSKAWKOWY



BISZKOPT, SKŁADNIKI:


6 jaj
6 łyżek wody
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

SPOSÓB WYKONANIA:


Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać wodę i zmiksować na sztywną pianę.
Nasępnie dodajemy cukier  i dobrze miksujemy. Do ubityćh białek dodajemy żółtka i ponownie miksujemy.
Do ubitych jajaek dodajemy stopniowo obie mąki i proszek do pieczenia przesypane przez sitko, delikatnie mieszamy warzechą.

BUDYŃ:


0,5 litra mleka
0,5 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki

SPOSÓB WYKONANIA:


Pół szklanki mleka rozrobić z mąką i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Jak się zagotuje mleko wlać do niego mieszankę. Dobrze wymieszać i gotowe.

MASA TRUSKAWKOWA:


1,5 kg truskawek (mogą być mrożone)
3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe

SPOSÓB WYKONANIA:


Truskawki zmiksować.
Galaretki rozrobić w jednej szklance wody i poczekać, aż stężeją.
Wlać galaretki do truskawek i zmiksować.
Włożyć na 10 minut wszystko do zamrażalnika.

WYKONANIE KOŃCOWE:
Biszkopt przekrawamy wzdłóż.
Na biszkopt wlewamy budyń. Następnie kładziemy drugą część biszkopta.
Na drugą vwarstwę biszkopta kładziemy zmiksowane truskawki z galaretką.
Na wierzch można wylać dwie galaretki.


Pyszny placek sezonowy oraz w każdą inną porę roku, gdyż można wykorzystać mrożone truskawki.
Polecam wykończyć galaretką, gdyż efekt jest zupełnie lepszy.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz