Składniki -
dla 2-4 osób
4 podudzia z kurczaka, 7 ziemniaków,
oliwa z oliwek,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki płynnego miodu,
słodka papryka,
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
oregano,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. 5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2
łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki oregano, mieszamy z musztardą,
miodem i szczyptą słodkiej papryki. Do tak przygotowanej marynaty wkladamy
kurczaka. Nacieramy marynatą kurczaka i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
2. Ziemniaki nie obieramy a jedynie dokładnie szorujemy i gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka a pomiędzy niego ziemniaczki. Ziemniaczki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, papryką, pieprzem i całość solą.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 40 min.
2. Ziemniaki nie obieramy a jedynie dokładnie szorujemy i gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
3. W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka a pomiędzy niego ziemniaczki. Ziemniaczki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, papryką, pieprzem i całość solą.
4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 40 min.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz