Powered By Blogger

poniedziałek, 12 grudnia 2011

KURCZAK W MIODZIE ZAPIEKANY Z ZIEMNIAKAMI



 Składniki - dla 2-4 osób
4 podudzia z kurczaka, 
7 ziemniaków,
 
oliwa z oliwek,
 
2 łyżki musztardy,
 
2 łyżki płynnego miodu,
 
słodka papryka,
 
sól i pieprz,
 
zioła prowansalskie,
 
oregano,
 

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min

1. 5 łyżek oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1/2 łyżeczki oregano, mieszamy z musztardą, miodem i szczyptą słodkiej papryki. Do tak przygotowanej marynaty wkladamy kurczaka. Nacieramy marynatą kurczaka i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.

2. Ziemniaki nie obieramy a jedynie dokładnie szorujemy i gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałeczki.

3. W naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka a pomiędzy niego ziemniaczki. Ziemniaczki polewamy oliwą z oliwek, posypujemy ziołami, papryką, pieprzem i całość solą.

4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni ok. 40 min.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz