Czas na wykonanie to około 45-60 minut,
Składniki na ciasto:
180g mąki
120g masła
60g cukru pudru
+ 1 żółtko jeśli chcemy mieć bardziej sztywne ciasto lub 1 łyżka śmietany dla bardziej elastycznego ciasta
Mieszamy suche skladniki, dodajemy masło-najlepiej w małych
kawałkach, żółtko lub śmietanę i wyrabiamy ręcznie na stolnicy.
Rozwałkowujemy i wykładamy na blachę do tarty wyłożoną papierem do
pieczenia i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 6-8
minut. Jeśli obawiamy się przypalenia brzegów można najpierw upiec sam
spód, a brzegi razem z nadzieniem. Spód tarty należy
ponakłówać-najlepiej widelcem i obciążyć-proponuję wyłożyć grubszą
warstwą folii aluminiowej i wysypać na nią fasolę lub groch. Folia
ułatwi nam późniejsze usunięcie obiążenia.
Kiedy tarta jest w pierkarniku możemy się zająć nadzieniem.
Składniki na nadzienie:
50g masła
250g łuskanych orzechów włoskich
100g miodu
100ml śmietanki 30% (może być chudsza)
2 jajka
Orzechy należy pokroić,ale niezbyt drobno. Można kilka dodatkowych
orzechów zostawić na dekorację. Jajka ucieramy z miodem i masłem, do
momentu aż masa zbieleje. Następnie dodajemy orzechy i smietankę i
wszystko dokladnie mieszamy. Wymieszaną masę nakładamy na upieczoną już
tartę i wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na
kolejne 30 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasto ostygnie i można
podawać :).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz