Powered By Blogger

poniedziałek, 12 grudnia 2011

KURCZAK NADZIEWANY CZOSNKIEM I JABŁKIEM



  • 1 średniej  wielkości kurczak
  • 35-40 ząbków czosnku
  • 1 spore jabłko
  • 1 kostka rosołowa
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 1 łyżka przyprawy typu "Vegeta"
  • 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • wszystkie przyprawy i suszone zioła mieszamy ze sobą
  • do mieszanki przypraw wlewamy oliwę i sok z cytryny i mieszamy
  • nacieramy kurczaka przyprawami z zewnątrz i od środka i wstawiamy na noc do lodówki
  • jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki
  • kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i związujemy mu nogi
  • do kurczaka wkładamy 10 ząbków czosnku, 2-3 cząstki jabłka i świeże zioła
  • resztą czosnku i jabłka obkładamy kurczaka
  • kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i podlewamy nią kurczaka
  • przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na 200 stC
  • 45 min przykryciem
  • następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 20-25 min do przyrumienienia skórki, podlewając co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem
  • wyciągamy kurczaka i dzielimy na porcje
  • zawartość kurczaka wrzucamy do naczynia żaroodpornego z czosnkiem jabłkiem i sosem z pieczenia
  • wszystko w naczyniu miksujemy blenderem na gładki sos (w razie potrzeby zagęszczamy mąką) i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • kurczaka podajemy z sosem i ryżem, ziemniakami lub pieczywem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz