KURCZAK NADZIEWANY CZOSNKIEM I JABŁKIEM
- 1 średniej wielkości kurczak
- 35-40
ząbków czosnku
- 1
spore jabłko
- 1
kostka rosołowa
- kilka
łodyg selera naciowego
-
1
łyżka przyprawy typu "Vegeta"
- 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka
- 1
łyżeczka przyprawy kebab-gyros
- 1
łyżeczka ostrej papryki
- 1
łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1
łyżeczka ziół prowansalskich
- 1
łyżeczka tymianku
- 1
łyżeczka bazylii
- 1
łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- wszystkie przyprawy i suszone zioła mieszamy ze sobą
- do mieszanki przypraw wlewamy oliwę i sok z cytryny i mieszamy
- nacieramy kurczaka przyprawami z zewnątrz i od środka i wstawiamy na
noc do lodówki
- jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki
- kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego i
związujemy mu nogi
- do kurczaka wkładamy 10 ząbków czosnku, 2-3 cząstki
jabłka i świeże zioła
- resztą czosnku i jabłka obkładamy kurczaka
- kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance ciepłej wody i podlewamy nią kurczaka
- przykrywamy naczynie żaroodporne i wstawiamy do piekarnika na 200 stC
- 45
min przykryciem
- następnie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok 20-25 min do przyrumienienia
skórki, podlewając co jakiś czas powstałym w trakcie pieczenia sosem
- wyciągamy kurczaka i dzielimy na porcje
- zawartość kurczaka wrzucamy do naczynia żaroodpornego z czosnkiem
jabłkiem i sosem z pieczenia
- wszystko w naczyniu miksujemy blenderem na gładki sos (w razie
potrzeby zagęszczamy mąką) i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
- kurczaka podajemy z sosem i ryżem, ziemniakami lub pieczywem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz