Składniki:
2 słoiki litrowe jabłek ( można zrobić to ze świeżych jabłek, czyli usmażyć 2,5 kg antonówki)
3 szkl mąki tortowej
4 żółtka
1 kostka masła roślinnego
0,5 szkl cukru
2 cukry waniliowe (1-en do ciasta, 2-i do jabłek)
0,5 opakowania proszku do pieczenia
1 łyżka stołowa cynamonu
Bierzemy się do pracy.
Mąkę i
masło należy posiekać, dodać proszek do pieczenia i takie posiekane
zostawić na 10-15 minut. Następnie dodajemy 4 żółtka, cukier, cukier
waniliowy i łączymy wszystkie składniki. Jeżeli nie da się zagnieść
możemy dodać 1 łyżkę śmietany. Teraz dzielimy ciasto, 1/4 część
ciasta wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Do jabłek dosypujemy
cukier waniliowy i łyżkę stołową cynamonu. Następnie wykładamy na blachę
pozostałą część ciasta, czyli 3/4, smarujemy jabłkami i na wierzch
ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika. Ustawiamy piekarnik na
pieczenie "góra/dół" i pieczemy aż ciasto na wierzchu będzie
zarumienione, ok 45
minut.
Życzę smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz