Powered By Blogger

poniedziałek, 2 stycznia 2012

KLUSKI ZIEMNIACZANE



Składniki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 10 dag sera żółtego
  • cebula
  • koperek
  • bułka tarta
  • mąka
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka
  • tłuszcz do smażenia

  • ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie
  • odcedzić i poczekać aż ziemniaki wystygną
  • zmielić ziemniaki w prasce lub w maszynce do mięsa
  • boczek pokroić na drobną kosteczkę
  • cebulę także posiekać
  • ser zetrzeć na tarce
  • dodać do ziemniaków boczek, cebulkę, ser oraz posiekany koperek, wbićjajko wymieszać wszystko
  • dodać mąkę tak aby konsystencja była zwarta, doprawić do smaku
  • lepić kulki, maczać najpierw w rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej.
  • smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni
Podajemy z ulubionymi dipami lub zamiast ziemniaków do obiadu.
Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz