Powered By Blogger

poniedziałek, 23 stycznia 2012

ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA NADZIEWANE ŻURAWINĄ


Składniki
dla >6 osób
pierś z kurczaka około 1/2 kg,
 szklanka suszonych żurawin (10 dag),
1/2 szkl. czerwonego półwytrawnego wina,
20 cienkich plastrów wędzonego boczku,
sól, pieprz
2 łyżki oleju z pestek winogron,
2 łyzki masła,
natka pietruszki do dekoracji potrawy
   

Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min

Żurawiny zalej winem, odstaw na 15 minut.
Piersi z kurczaka pokrój na sznycle o grubości około 2 cm. Lekko ugnieć dłonią. Posól, posyp czarnym i pieprzem
Żurawiny odsącz z wina (wino zachowaj).
Na każdy plaster nałóż porcję żurawin i zawiń w ruloniki. Następnie zawiń je w plastry boczku, zwiąż białą, bawełnianą nitką lub zepnij wykałaczkami.
Roladki obsmaż krótko na oleju wymieszanym z masłem.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, polej tłuszczem ze smażenia, dodaj wino.
Przykryte naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, by roladki ładnie się zrumieniły.
Podawaj udekorowane natką pietruszki.
Smakują pysznie z ziemniakami lub pszennym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz