Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

CHARCZO - PIKANTNA ZUPA GRUZIŃSKA



Składniki
dla 4-6 osób
mięso wieprzowe (u mnie szynka), 0,5 kg
ryż, 100 g
papryka czerwona i zielona, każdej po pół
cebula, 1 szt.
czosnek, 4 ząbki
sos pomidorowy (Podravka), 500 g
ajvar ostry (pasta paprykowa), 195 g
woda, 2,5-3 l
świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra, koperek, po 1 łyzecce
wegeta, papryka słodka i ostra, pieprz, majeranek, tymianek, liście laurowe,
orzechy laskowe, 50 g
   

Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min

1.    Wodę zagotować.
2.    Cebulkę i czosnek drobno pokroić, paprykę pociąć w cienkie paski.
3.     Mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek i mięso.
4.    Kiedy mięso się zetnie wrzucić do wody. Dodać sos, ajvar, zioła i przyprawy.
5.    Orzechy drobno zmielić i dodać do zupy. Gotować ok. 1,5 h.
6.    Dodać paprykę i ryż i jeszcze gotować 20 min.
7.    Podawać ze świeżą pietruszką.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz