Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

BULION NA SMAŻONYCH SKRZYDEŁKACH



Składniki

•         10 skrzydełek
•         marczewka, troche selera,1 pietruszka,1 cebula    
•         4 pomidory
•         zielona pietruszka
•         przyprawa smakomyk,pieprz
•         2 ząbki czosnku
       
 Przygotowanie
Skrzydełka czyścimy z pałek, obcinamy końce(wyrzucamy). Pozostałe skrzydła obsmażamy na oleju bez przypraw. Przekładamy do rondla,zalewamy 2l wody,obieramy warzywa i marchewke kroimy w plastry, seler, pietruszkę i cebule oraz czosnek wrzucamy w całości. Gotujemy do miekości warzyw. Potem przyprawiamy do smaku smakomykiem i pieprzem,wrzucamy pokrojone pomidory i 2 łyżki zielonej posiekanej pietruszki. Ja robię również grzanki. Bułkę wrocławska kroje w grube kostki i obsmażam na maśłe do zrumienienia. Z bulionu wyjmuje pietruszke, cebule, seler i ząbki czosnku. Rozlewam do miseczek razem ze skrzydełkami i posypuje grzankami.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz