To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
poniedziałek, 23 stycznia 2012
POLĘDWICA PANIEROWANA SEZAMEM
1 polędwica wieprzowa
3 łyżki oleju sezamowego
łyżka sosu sojowego
2 łyżki miodu
ziarna sezamu do panierowania
olej do smażenia
1. Polędwicę kroimy w 1,5-centrymetrowe plastry. Każdy z nich rozbijamy następnie pięścią (lub bardzo delikatnie tłuczkiem).
2. Olej sezamowy, sos sojowy i miód mieszamy ze sobą dokładnie na jednolitą masę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Plastry polędwicy zanurzamy w zaprawie miodowej, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu (nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, żeby zbyt duża ilość sezamu nie przyklejała się do mięsa).
5. Smażymy z dwóch stron po ok. 1-2 minuty każda. Chodzi o to, aby mięso się ścięło, ale nie straciło soków.
6. Podajemy od razu, np. z ryżem i sałatą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz