Powered By Blogger

poniedziałek, 23 stycznia 2012

POLĘDWICA PANIEROWANA SEZAMEM




1 polędwica wieprzowa

3 łyżki oleju sezamowego

łyżka sosu sojowego

2 łyżki miodu

ziarna sezamu do panierowania

olej do smażenia
   

1.         Polędwicę kroimy w 1,5-centrymetrowe plastry. Każdy z nich rozbijamy następnie pięścią (lub bardzo delikatnie tłuczkiem).
               
2.         Olej sezamowy, sos sojowy i miód mieszamy ze sobą dokładnie na jednolitą masę.
               
3.         Na patelni rozgrzewamy olej.
               
4.         Plastry polędwicy zanurzamy w zaprawie miodowej, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamu (nie trzeba tego robić zbyt dokładnie, żeby zbyt duża ilość sezamu nie przyklejała się do mięsa).
               
5.         Smażymy z dwóch stron po ok. 1-2 minuty każda. Chodzi o to, aby mięso się ścięło, ale nie straciło soków.
               
6.         Podajemy od razu, np. z ryżem i sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz