Składniki na 7 porcji:
7 kotletów schabowych,
7 dużych ząbków czosnku,
2 jajka,
ok. 1 szklanki mąki,
ok. 1 szklanki mleka,
musztarda,
świeża bazylia,
pieprz,
sól,
suszone oregano
majeranek
|
Kotlety mocno rozbić na bardzo
cienkie plastry. Oprószyć pieprzem i solą.
Listki bazylii zgnieść w dłoniach
i drobno posiekać.
Czosnek obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Rozbite kotlety z jednej strony
cienko posmarować musztardą. Na połowie posmarowanej strony ułożyć (dość
rzadko) plasterki czosnku, posypać bazylią, oregano i majerankiem. Złożyć
na pół, brzegi kotleta dokładnie zaklepać tłuczkiem.
Mąkę i jajka zmiksować, dolewając
powoli mleko - ciasto powinno
mieć konsystencję śmietany.
Maczać kotlety w cieście, smażyć
z obu stron na rozgrzanym oleju
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz