To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
środa, 11 stycznia 2012
PIECZEŃ Z INDYKA FASZEROWANA PAPRYKĄ I BOCZKIEM
Przygotowanie: ok. 1,5 godziny
Kaloryczność: 526 kcal/porcja
Składniki na 6 porcji
• 1,2 kg piersi z indyka (pokrojonej przez rzeźnika na pieczeń)
• 6 plastrów boczku
• 1 czerwona i 1 zielona papryka
• 2 cebule
• 1/8 l białego wina
• 3/8 l bulionu z kurczaka (instant)
• 2-3 łyżki zagęszczacza do sosów
• 2 łyżki kwaśnej śmietany czosnkowej
• 2 łyżki średnioostrej musztardy
• 2 łyżeczki majeranku, świeżego lub suszonego
• słodka papryka (przyprawa)
• sól, pieprz
• 2 łyżki oleju
Papryki pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, umyć i obrać. Połowę czerwonej i zielonej papryki pokroić w cienkie paski. Obrać i posiekać cebulę. Kotlety z indyka opłukać, osuszyć i utłuc. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Posmarować musztardą, posypać majerankiem i cebulą. Przykryć trzema plastrami boczku i pokrojoną papryką. Mięso zwinąć, owinąć pozostałymi plastrami boczku i związać sznurkiem. Rozgrzać olej w brytfannie i równomiernie obsmażyć pieczeń na brązowy odcień.
Pozostałe papryki pokroić na małe kawałki, dodać do mięsa i razem dusić. Całość polać białym winem i bulionem. Przykryć i gotować przez 1 godzinę. Wyjąć pieczeń i odstawić na 10 minut. Sos zagęścić i doprawić solą i pieprzem. Doprawić śmietaną. Pieczeń pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz