Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

PIECZEŃ Z INDYKA FASZEROWANA PAPRYKĄ I BOCZKIEM



Przygotowanie: ok. 1,5 godziny

Kaloryczność: 526 kcal/porcja

Składniki na 6 porcji

•         1,2 kg piersi z indyka (pokrojonej przez rzeźnika na pieczeń)
       
•         6 plastrów boczku
       
•         1 czerwona i 1 zielona papryka
       
•         2 cebule
       
•         1/8 l białego wina
       
•         3/8 l bulionu z kurczaka (instant)
       
•         2-3 łyżki zagęszczacza do sosów
       
•         2 łyżki kwaśnej śmietany czosnkowej
       
•         2 łyżki średnioostrej musztardy
       
•         2 łyżeczki majeranku, świeżego lub suszonego
       
•         słodka papryka (przyprawa)
       
•         sól, pieprz
       
•         2 łyżki oleju
       
 Papryki pokroić w ćwiartki, usunąć pestki, umyć i obrać. Połowę czerwonej i zielonej papryki pokroić w cienkie paski. Obrać i posiekać cebulę. Kotlety z indyka opłukać, osuszyć i utłuc. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Posmarować musztardą, posypać majerankiem i cebulą. Przykryć trzema plastrami boczku i pokrojoną papryką. Mięso zwinąć, owinąć pozostałymi plastrami boczku i związać sznurkiem. Rozgrzać olej w brytfannie i równomiernie obsmażyć pieczeń na brązowy odcień.
Pozostałe papryki pokroić na małe kawałki, dodać do mięsa i razem dusić. Całość polać białym winem i bulionem. Przykryć i gotować przez 1 godzinę. Wyjąć pieczeń i odstawić na 10 minut. Sos zagęścić i doprawić solą i pieprzem. Doprawić śmietaną. Pieczeń pokroić na plastry i polać sosem. Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz