Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

KACZKA DUSZONA ZE ŚLIWKAMI I JABŁKAMI



Składniki

kaczka (około 2,5 kg)
4 ząbki czosnku
4 duże jabłka(twarde i lekko kwaśne)
20 suszonych śliwek kalifornijskich
sól, pieprz
majeranek
1/2 szklanki czerwonego wina
1/2 szklanka bulionu drobiowego
 

Kaczkę wymoczyć, dokładnie oczyścić , pokroić na porcje. Każdy kawałek  osuszyć papierowym ręcznikiem.
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą,pieprzem i majerankiem,natrzeć dokładnie każdy kawałek.
Odstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.Rozgrzać patelnię teflonową i obsmażyć każdy kawałek na złoty kolor, pod przykryciem(zaczynamy obsmażanie skórką do dołu, żeby puściła tłuszcz.
Gotowe kawałki ułożyć do szerokiego rondla,dodać 3 łyżki tłuszczu z patelni, podlać winem i bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso  będzie miękkie.
Jabłka obrać pokroić na ćwiartki lub ósemki i wrzucić razem ze śliwkami na tłuszcz po smażonej kaczce.
Mieszając smażyć około 4-5 min.10 min przed wyłączeniem kaczki włożyć z patelni  owoce, obsypać jeszcze majerankiem i dusić razem z kaczką.
                                   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz