Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

KACZKA FASZEROWANA JABŁKAMI Z MAJERANKIEM



Składniki na 4 porcje

Kaloryczność: 467 kcal/porcja
Przygotowanie: 2 godziny

1 kaczka, ok. 1,8-2 kg
       
•         sól, świeżo zmielony pieprz
•         6 małych jabłek      
•         pęczek majeranku   
•         2 łyżki oleju      
•         sok z 2 pomarańczy
•         1 słoik bulionu drobiowego (400 ml)        
•         1 łyżka mąki ziemniaczanej
   
1.         Kaczkę opłukać i osuszyć. Natrzeć mięso na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Majeranek opłukać. Kaczkę nafaszerować jabłkami i majerankiem, zszyć.
               
2.         Rozgrzać olej w brytfance. Podsmażyć kaczkę ze wszystkich stron. Kaczkę piec (częścią piersiową do góry) w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni (kuchenka gazowa: pozycja 2-3, piekarnik z nawiewem: 160-180 stopni) przez 1 1/2-1 3/4 godziny, po 40 minutach dolać sok pomarańczowy i bulion. Podczas pieczenia polewać od czasu do czasu bulionem.
               
3.         Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 10 minut. Ewentualnie odtłuścić powstały bulion. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i dodać do bulionu, zagotować. Przyprawić sos solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz