To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
środa, 11 stycznia 2012
KACZKA FASZEROWANA JABŁKAMI Z MAJERANKIEM
Składniki na 4 porcje
Kaloryczność: 467 kcal/porcja
Przygotowanie: 2 godziny
1 kaczka, ok. 1,8-2 kg
• sól, świeżo zmielony pieprz
• 6 małych jabłek
• pęczek majeranku
• 2 łyżki oleju
• sok z 2 pomarańczy
• 1 słoik bulionu drobiowego (400 ml)
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
1. Kaczkę opłukać i osuszyć. Natrzeć mięso na zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne. Majeranek opłukać. Kaczkę nafaszerować jabłkami i majerankiem, zszyć.
2. Rozgrzać olej w brytfance. Podsmażyć kaczkę ze wszystkich stron. Kaczkę piec (częścią piersiową do góry) w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni (kuchenka gazowa: pozycja 2-3, piekarnik z nawiewem: 160-180 stopni) przez 1 1/2-1 3/4 godziny, po 40 minutach dolać sok pomarańczowy i bulion. Podczas pieczenia polewać od czasu do czasu bulionem.
3. Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 10 minut. Ewentualnie odtłuścić powstały bulion. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną wody i dodać do bulionu, zagotować. Przyprawić sos solą i pieprzem do smaku.
SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz