Powered By Blogger

poniedziałek, 2 stycznia 2012

KOTLET Z SZYNKĄ I SERKIEM TOPIONYM



Składniki
4 kotlety wieprzowe (np.schabowe)
Marynata:
4 ząbki czosnku
6 łyżek oleju
1/2 szklanki wina wytrawnego
ok. 4 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych (np.bazylia, oregano, estragon)
Nadzienie:
4 plastry szynki
4 trójkąciki serka topionego (np. paprykowego)
4 łyżki 
śmietany 18%
2 łyżki masła
natka pietruszki



Mięso umyć, naciąć kieszonki. 
Czosnek zmiażdżyć , dodać olej, wino i zioła. Do marynaty włożyć mięso na 2-3 godziny.

Szynkę pokroić w kostkę. W rondelku o grubym
 dnie rozpuścić masło. Dodać szynkę i zrumienić.
Serki topione rozdrobnić. Dodać do szynki. Na końcu dodać
 śmietanę.
Całość podgrzewać aż do rozpuszczenia się serka. Pod koniec
 gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki.

Mięso wyjąć z marynaty, napełnić nadzieniem i spiąć wykałaczkami.
Usmażyć na złoty
 kolor. Można podsmażyć a póżniej podpiec w piekarniku ok. 20minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz