Powered By Blogger

poniedziałek, 23 stycznia 2012

ROLADKI CHRZANOWE W WYBORNYM SOSIE


Przepis na ok 8 dużych roladek:
ok 800 g szynki wieprzowej (surowe mięso)
vegeta 
pieprz
ok 3 łyżki mąki  

Nadzienie:
4 łyżki majonezu lub śmietany gęstej
3 łyżki chrzanu
pęczek pietruszki
pęczek szczypiorku
ok 100 g wędzonego boczku
   
Sos:
1 kostka rosołowa
ok. 2 szkl mleka
1 łyzka mąki
olej   

Mięso kroimy na ok 8 dużych cienkich plastrów. Rozbijamy i doprawiamy pieprzem i vegetą. Smarujemy nadzieniem (tzn. wymieszanym majonezem, chrzanem, posiekaną pietruszką i szczypiorkiem). Na każdy plaster mięsa kładziemy kawałek boczku

Plastry zwijamy, dociskamy, obtaczamy w mące (można dodatkowo wbić wykałaczkę). Podsmażamy na mocno rozgrzanym oleju ok. 5 min (jeśli z roladek będzie trochę wypływać nadzienie to nawet lepiej)

Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego (zeskrobując pyszności z patelni), pieczemy pod przykryciem ok. 40 min (180 stopni). Zalewamy mlekiemwymieszanym z mąką, dodajemy kostkę rosołową. Pieczemy jeszcze ok. 15 min.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz