To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
środa, 11 stycznia 2012
CIASTO NA PIEROGI RUSKIE LUB Z OWOCAMO
Składniki
dla 2-4 osób ,
czas przygotowania: do 20 min
mąka tortowa - 4 szklanki
wrzątek - około pół litra
jajka - 2 szt
olej - 2 łyżki stołowe
sól - szczypta
1. Przesiać mąkę.
2. Zalewać mąkę wrzątkiem pomalutku i mieszać nożem. Ważne, aby 1/3 mąki NADAL POZOSTAŁA SUCHA! (jeśli nie ma takiej potrzeby to nie trzeba wykorzystywać całego wrzątku)
3. Dodać jajka, olej i sól.
4. Zagnieść ciasto. Podczas zagniatania ciasta od czasu do czasu podsypywać mąką. Rozwałkować na grubość około 3 mm i robić pierogi.
Smacznego!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz