Powered By Blogger

czwartek, 26 stycznia 2012

SAŁATKA Z RYŻEM I PAPRKĄ



 Składniki

•         200 g ryżu (najlepiej dziki lub basmati)        
•         8 kawałków marynowanej papryki        
•         12 suszonych pomidorów z zalewy        
•         200 g fety        
•         1 pęczka dymki        
•         4 gałązki natki        
•         3 łyżki oliwy        
•         sól     
•         pieprz
•         2 łyżki octu z białego wina
       
1.         Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie. Suszone pomidory i paprykę pokrój, dymkę i natkę posiekaj, fetę pokrój w kostkę.
               
2.         Ugotowany ryż przelej lodowatą wodą, dokładnie odcedź, wymieszaj z pomidorami, papryką i zieleniną. Dopraw obficie pieprzem, ew. szczyptą soli. Polej sosem z oliwy i octu. Na koniec dodaj fetę i delikatnie wymieszaj.
              

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz