Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

GRECKA MUSAKA



Składniki  dla 4-6 osób
bakłażany - 2
sól, pieprz do smaku
oliwa - 6 łyżek
cebula - 2
czosnek - 2 ząbki
mielone mięso - 400 g
pomidory pokrojone z puszki - 250 ml
ziemniaki sałatkowe - 750 g
bułka tarta - 2 łyżki
jogurt grecki - 200 g
jajka - 4
oregano, tymianek - po 1 łyżce
owczy ser - 100 g (feta)
ementaler tarty - 100 g   

Opis przygotowania  czas przygotowania: do 60 min
1. Pokroić bakłażany w plastry, posolić i moczyć w wodzie 30 minut. Opłukać i osuszyć. Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni i smażyć po 3 minuty z każdej strony, zdjąć z patelni i odłożyć.

2. Posiekać cebulę i czosnek. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy. Czosnek i cebulę smażyć 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć aż zbronzowieje. Dodać pomidory, przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, dusić bez przykrycia aż prawie cały płyn wyparuje.

3. Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plastry! Rozgrzać 2 łyżki oliwy smażyć z obu stron po 2 minuty.

4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Nasmarować oliwą naczynie żaroodporne, obsypać dno bułką tartą, ułożyć plastry bakłażanów na dnie naczynia. Układać warstwy ziemniaków na przemian z mięsem mielonym. Ostatnią warstwę powinny tworzyć ziemniaki.

5. Wymieszać jogurty, jajka, i zioła, przyprawić solą pieprzem. Włożyć mieszaninę na wierzch ziemniaków, ser owczy drobno pokruszyć, posypać zapiekankę nim i tartym ementalerem. Piec w piekarniku 1 i 1/4 godziny, aż zapiekanka się przyrumieni. Podawać na gorąco

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz