Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

KACZKA NADZIEWANA OWOCOWYM FARSZEM


Składniki:
1 Przyprawa do kurczaka 25g
1 kaczka  średniej wielkości
pieprz, sól, gałka muszkatałowa.
2 goździki
3 jabłka
30 dag śliwek
1 gruszka
30 dag winogron
1/2 szkl. białego wina
1/2 pęczka natki pietruszki
olej do smażenia 1 szkl. soku jabłkowego

Kaczkę dokładnie obczyścić,opłukać i osuszyć.
Wierzch iśrodek skropić winem, odstawić w chłodne miejsce na ok 30 min.
Mięso natrzeć pieprzem i solą.Ponownie odstawić na 30 min.Goździki rozetrzeć i dodać trochę gałki muszkatałowej. Jabłka i gruszkę umyć pokroić na małe kawałki.Śliwki dokładnie umyć przekroić na pół,wyjąć pestki,pokroić na niewielkie kawałki.To samo robimy z winogronami.Owoce wymieszać z pozostałym winem i roztartymi przyprawami.Napełnić kaczkę owocowym farszem,skórkę spiąć wykałaczką.Ułożyć na natłuszczonej blasze.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200.Piec ok 1,5 godz.W połowie pieczenia kaczkę podlać jabłkowym sosem i co jakiś czas podlewać wytwarzającym się sosem.Przybrać natką.
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz