Powered By Blogger

poniedziałek, 23 stycznia 2012

PIERSI DROBIOWE FASZEROWANE ANANASEM



3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka ananasa w krążkach
tymianek suszony otarty
pieprz
sól
1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
1 szklanka bulionu drobiowego
4 łyżki oliwy lub oleju
1/4 kostki masła

Marynata:
2 kostki rosołu drobiowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej
1/2 łyżeczki musztardy łagodnej
   

 Piersi z kurczaka umyć , wytrzeć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem przez środek naciąć kieszonkę.Na wierzchu naciąć delikatnie płytką krateczkę.
Kostki rosołowe rozgnieść palcami w miseczce, dodać pozostałe wszystkie składnikimarynaty i dokładnie wymieszać na papkę.
5-6 krążków ananasa drobniutko pokroić, doprawić tymiankiem i pieprzem, nadziać w kieszonki i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką.
Każdą nadzianą pierś dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w salaterce i odstawić na 1 godz do lodówki.
Masło wymieszać z oliwą, rozgrzać na patelni i delikatnie ułożyć piersi, smażyć na średnim ogniu przekręcając kilka razy, aż piersi się ładnie zrumienią.
Dodać bulion, pokrojone w kosteczkę pozostałe ananasy, doprawić pieprzem, tymiankiem i ewentualnie solą, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 -12 min.
Po tym czasie wyjąć piersi na talerzyk.
Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do sosu i chwilę zagotować aż się zagęści.

Roladki smakują wybornie z ryżem, pokrojone w plastry i polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz