To co lubisz zjeść najbardziej. Dla każdego coś smacznego.
środa, 11 stycznia 2012
KURCZAK Z BAMBUSEM
trudność: łatwe
czas: +/-30 min
SKŁADNIKI:
• 2 pojedyncze piersi z kurczaka
• 10 dag pokrojonego bambusa w zalewie ( 1/2 słoiczka )
• 1 średnia marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
• 1 szklanka pokrojonej w paseczki mieszanki sałat kolorowych ( lub kapusty pekińskiej )
• 1/4 szklanki białej części pora pokrojonej w krążki
• 1/4 szklanki pokrojonej dymki
• 4 łyżki oleju
• przyprawa do dań chińskich do smaku
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżki sosu chili Tao-Tao
• 1/2 kostki bulionu drobiowego
• szczypta kurkumy
• szczypta cukru
• 1 szklanka wody
•
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i polać sosem chili - wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając ok 5 minut . Dorzucić marchew , por i dalej smażyć jeszcze 5 minut . Włożyć sałaty, dymkę , bambus .Obsmażyć . Wlać wodę . Dusić ok 10 minut. Doprawić przyprawą do dań chińskich, kurkumą , cukrem , bulionem drobiowym. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Zagotować . Podałam z makaronem ryżowym .
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz