Powered By Blogger

środa, 11 stycznia 2012

KURCZAK Z BAMBUSEM





trudność: łatwe
czas: +/-30 min

SKŁADNIKI:

•    2 pojedyncze piersi z kurczaka
•    10 dag pokrojonego bambusa w zalewie ( 1/2 słoiczka )
•    1 średnia marchewka utarta na tarce jarzynowej ( grube oczka )
•    1 szklanka pokrojonej w paseczki mieszanki sałat kolorowych ( lub kapusty pekińskiej )
•    1/4 szklanki białej części pora pokrojonej w krążki
•    1/4 szklanki pokrojonej dymki
•    4 łyżki oleju
•    przyprawa do dań chińskich do smaku
•    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
•    2 łyżki sosu chili Tao-Tao
•    1/2 kostki bulionu drobiowego
•    szczypta kurkumy
•    szczypta cukru
•    1 szklanka wody
•   
PRZYGOTOWANIE:
Piersi z kurczaka pokroić w cienkie paseczki i polać sosem chili - wymieszać. W woku rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć mieszając ok 5 minut . Dorzucić marchew , por i dalej smażyć jeszcze 5 minut . Włożyć sałaty, dymkę , bambus .Obsmażyć . Wlać wodę . Dusić ok 10 minut. Doprawić przyprawą do dań chińskich, kurkumą , cukrem , bulionem drobiowym. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do woka. Zagotować . Podałam z makaronem ryżowym .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz