Składniki na 6 porcji:
Ciasto:
- 40 dag ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków
- 15 dag mąki
- jajko
- sól
Farsz:
- 40 dag śliwek
- cukier
- cynamon
- tarta bułka
- masło
Etapy
przygotowania
1.
|
|
Ciasto: Ziemniaki zmiel w maszynce, dodaj mąkę, jajko
i szczyptę soli. Wyrób ciasto. Przykryj i pozostaw na 20 minut.
|
|
|
|
|
|
2.
|
|
Śliwki umyj, osusz, przekrój i wyjmij pestki. Ciasto
podziel na małe porcje, każdą rozpłaszcz na dłoni. Na środku kładź śliwkę,
posyp odrobiną cukru i cynamonu. Dokładnie zlep, formując kulki. Gotuj w
osolonej wodzie. Podawaj polane zrumienioną na maśle tartą bułką.
|
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz