Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

FAWORKI - szybkie ciastka



Składniki 
- 35 dag mąki
- 3 dag miękkiego masła(1 łyżka)
- 3 żółtka
- 1 całe jajo
- 10 dkg kwaśnej gęstej śmietany (7 łyżek)
- 1 łyżka spirytusu lub 1 łyżka octu
- smalec lub olej do pieczenia
- cukier puder do posypania

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Można od razu odcinać niewielkie kawałki, cieniuteńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem. Ciasto podczas pieczenia powinno ładnie bąbelkować, pod warunkiem oczywiście, że było bardzo cieniutko rozwałkowane. Jednak lepiej po zagnieceniu przez kilka do kilkunastu minut (w zależności od siły i cierpliwości) zbić ciasto wałkiem. Z przepisu otrzymujemy dwa pełne talerze faworków. Alkoholu albo octu dodaje się, żeby ciasto nie chłonęło zanadto tłuszczu podczas smażenia. Połowę ciasta można włożyć do lodówki i resztę faworków przyrządzić następnego dnia. Uwaga: Lepiej nie dodawać cukru do ciasta, ponieważ powoduje to szybsze przypalanie się faworków. Wystarczy obficie posypać je po usmażeniu cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz