Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

ZUPA CHIŃSKA



SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka imbiru
- pieprz , sól
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka pędów bambusa
- grzyby.. 4-5
- 0,5 l bulionu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki sosu imbirowego z soją na makaron:
- 1 szkl mąki ryżowej

 trudność: łatwe czas: 30-60 min

 PRZYGOTOWANIE:
przygotować makaron;
Mąkę przesypać do miski i po trochu dolewać wodę , mieszać łyżką a potem zgnieść w jednolite ciasto. Rozwałkować cienko i kroić na dowolne kluseczki . Ugotować we wrzątku. Mąkę ryżową otrzymałam po zmieleniu płatków ryżowych błyskawicznych. Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę, posypać imbirem, polać olejem sezamowym i sosem sojowym , posypać pieprzem.. Marchewkę pokroić w słupki, cebulę w kosteczkę, Na łyżce oleju przysmażyć marchewkę z cebulą, dodać pędy bambusa, i zamarynowaną pierś, przysmażyć wszystko ok 5-7 min. Przełożyć do garnka, zalać bulionem dodać grzyby( ja dałam nasze polskie mrożone opieńki z braku grzybów mun) i gotować ok 10 min. Na koniec dodać koncentrat i doprawić sosem imbirowym z soją , wymieszać, podawać z makaronem ryżowym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz