Powered By Blogger

wtorek, 14 lutego 2012

SOS Z PIECZONEGO CZOSNKU DO MIĘS I JAJ

Pieczony czosnek:
  • 1 główka czosnku
  • tymianek
  • vegeta
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Sos:
  • 5 łyżek majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 4 upieczone ząbki czosnku
  • kilka piór koperku
  • 1 łyżeczka ziół do sałatek
  • vegeta
  • pieprz

Zastosowanie:
  • sos idealnie nadaje się do ugotowanych jaj
  • do mięs pieczonych czy grillowanych
  • do ryb
  • do pizzy
  • do sałatek
  • kanapeczek
  • itp.

 Czosnek z grubsza obieramy z większych łupinek
  • Lekko ścinamy wierzch czosnku:
  • Wkładamy do folii
  • posypujemy przyprawami
  • zalewamy oliwą:
  • szczelnie zamykamy
  • pieczemy ok 15 min (180 stopni)
  • Ząbki rozgniatamy nożem (bardzo łatwo powstanie nam papka, ponieważ czosnek nie tylko podczas pieczenia złagodnieje w smaku, ale również zrobi się miękki):
  • Składniki na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy na min 30 min do lodówki:
  • Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz