Pieczony czosnek:
- 1 główka czosnku
- tymianek
- vegeta
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 4 upieczone ząbki czosnku
- kilka piór koperku
- 1 łyżeczka ziół do sałatek
- vegeta
- pieprz
Zastosowanie:
- sos idealnie nadaje się do ugotowanych jaj
- do mięs pieczonych czy grillowanych
- do ryb
- do pizzy
- do sałatek
- kanapeczek
- itp.
Czosnek z grubsza obieramy z większych łupinek
- Lekko ścinamy wierzch czosnku:
- Wkładamy do folii
- posypujemy przyprawami
- zalewamy oliwą:
- szczelnie zamykamy
- pieczemy ok 15 min (180 stopni)
- Ząbki rozgniatamy nożem (bardzo łatwo powstanie nam papka, ponieważ czosnek nie tylko podczas pieczenia złagodnieje w smaku, ale również zrobi się miękki):
- Składniki na sos dokładnie mieszamy, odstawiamy na min 30 min do lodówki:
- Sos musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz