Powered By Blogger

sobota, 18 lutego 2012

CIASTO KOKOSOWE Z WIŚNIAMI


Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jaja z cukrem zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylać ciasto na wyłożoną papierem blaszkę. Piec ok. 30 min w temp 170*C.

Masa budyniowa:
- 4 szkl mleka
- 500 g masła
- 1 op. cukru waniliowego
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki żelatyny
- 4 łyżki mąki pszennej
W 1/2 szkl mleka rozmieszać mąkę, cukier i cukier waniliowy. Resztę mleka zagotować i wlać roztwór.
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzony budyń, utrzeć na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić wg przepisu na opakowaniu i wlać do masy i ucierać do wymieszania składników.

Masa kokosowa:
- 1 szkl cukru pudru
- 300 g wiórków kokosowych
- 150 g margaryny
Wszystkie składniki usmażyć na złoty kolor mieszając,

Ponadto:
- 1kg smażonych wiśni

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż.Na spód biszkoptu położyć połowę wiśni i kremu budyniowego. Przykryć drugą warstwą biszkoptu. Na wierzch wyłożyć drugą połowę wiśni i masy budyniowej, a następnie masę kokosową.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz