Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

ZUPA GROCHOWA (GROCHÓWKA)



Składniki 
• 200 g ziemniaków
• 2 marchewki
• 300 g łuskanego grochu
• 1 bulionetka Bulion drobiowy
• 1 bulionetka Bulion wołowy
• kilka ziaren ziela angielskiego
• liść laurowy
• kilka ziaren pieprzu czarnego
• 2 ząbki czosnku
• 100 g boczku wędzonego
• 2 cebule
• olej do smażenia
• 2 łyżki mąki
• majeranek
• pieprz mielony

Etapy przygotowania
1. Pokrój ziemniaki i marchewkę w kostkę, następnie przełóż do garnka i dodaj groch. Zalej całość bulionem przygotowanym z bulionetek Bulion drobiowy oraz Bulion wołowy. Dodaj przyprawy oraz czosnek i gotuj całość aż ziemniaki będą miękkie.
2. Pokrój boczek i cebulę w drobną kostkę i podsmaż na patelni. Odlej nadmiar tłuszczu, a do reszty dodaj dwie łyżki mąki. Smaż całość przez chwilę następnie dodaj wszystko do zupy ciągle ją mieszając aż lekko zgęstnieje. Dopraw zupę majerankiem oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz