Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

ZUPA GOŁĄBKOWA



Składniki:
- 0,5 kg mielonego mięsa (może być od szynki, karkówki)
- 1 mała kapusta włoska
- 1 torebeczka (saszetka) ryżu (100g)
- 1 średniej wielkości pietruszka
- 1 średniej wielkości marchewka
- 1 mały seler
- 1 por (biała część)
- 1 średnia cebula
-  mały słoik przecieru pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek śmietany 18% do smaku
- sól, pieprz (ok. 5 ziarenek),
- vegeta, maggi, majeranek
- 4 łyżki tłuszczu do smażenia (może być olej)

Marchewkę, pietruszkę, selera obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Pora oczyszczamy i kroimy w półkrążki. Kapustę kroimy w dużą kostkę. Cebulę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mięso mielone razem z cebulą. Doprawiamy do smaku przyprawami. Dokładnie mieszamy. Warzywa (marchewka, pietruszka, seler, por) gotujemy w ok. 3 litrach wody. Zagotowujemy. Po tym czasie dodajemy do warzyw usmażone mięso wraz z cebulą i kapustę. Wsypujemy też ryż- całość gotujemy ok 20 do 25 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku. Dodajemy przecier pomidorowy i znów mieszamy. Zupę zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną. Dekorujemy szczypiorkiem
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz