Powered By Blogger

czwartek, 16 lutego 2012

POMIDOROWO - CEBULOWA ZUPA - KREM


trudność: łatwe
 czas: 30-60 min

SKŁADNIKI: 
- 3 puszki pomidorów (całe, krojone)
- 3 cebule
- 1 marchewka
- 2 - 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka mąki
- 3 listki laurowe
- ziele angielskie
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka cukru brązowego
I wersja:
- kwaśna śmietana
- bagietka pszenna, lub bułka
- masło
-  listki tymianku
- starty ser, np. kozi
II wersja:
- ugotowany drobny makaron, np. kokardki lub kolanka
-  posiekana świeża natka pietruszki

Przygotowanie; 
Na oliwie zeszklić pokrojone cebule, około 25 minut. W tym czasie zetrzeć marchewkę do garnka i dodać listki oraz ziele. Do podsmażonej cebuli dodać mąkę, przemieszać i dodać do garnka. Zalać bulionem (może być z kostki wegetariańskiej), zagotować. Gotować na wolnym ogniu. Na patelni po smażeniu cebuli poddusić pomidory z pokrojonym czosnkiem - ok 15 minut. Dodać do zupy, gotować kilkanaście minut. Usunąć listki i ziele - zmiksować zupę na krem. Podawać z kleksem śmietany i grzankami z masłem oraz tymiankiem, posypać serem lub z makaronem i dużą ilością zieleniny.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz