Powered By Blogger

wtorek, 14 lutego 2012

SCHAB Z ZIELONYM PIEPRZEM

Porcja na 2 osoby
  • 3 plastry schabu
  • 50 g masła
  • łyżka stołowa pieprzu zielonego w ziarnkach
  • 100 ml śmietany 18%
  • kostka rosołowa
  • łyżka stołowa mąki
  • sól





  • schab rozbijamy tak jak na kotlety
  • kroimy na kawałki i solimy
  • na patelni rozgrzewamy masło
  • smażymy mięso na złoty kolor z obu stron
  • przekładamy mięso do rondla i zalewamy goracą wodą, by przykryła schab
  • zielony pieprz rozgniatamy w moździeżu i dodajemy do mięsa wraz z kostką rosołową
  • dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie
  • do wywaru dodajemy śmietanę, tak aby się nie zważyła
  • mąkę rozrabiamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią sos
  • gotujemy jeszcze ok. 5 min.
Danie jest szybkie w przygotowaniu i intensywne w smaku.

1 komentarz: