Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

TARTA CYTRYNOWA Z MALINAMI



Spód: 
- 1 opakowanie ciastek digestive (225g)
- ok. 70-80 g masła rozpuszczonego

Wierzch: 
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 125 ml soku z cytryn ( 3 dorodne cytryny)
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18% (z malutką górką)
- skórka otarta z 1 cytryny
- pół lub więcej opakowania malin

Ciastka rozkruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Wysypać na spód formy (o średnicy 25-26cm). Dnem szklanki ubić okruszki, tak aby zrobić z nich również brzegi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 15 minut Podpieczony spód wyjąć i schłodzić. W tym czasie w misce wymieszać mleko z sokiem z cytryny. Następnie dodać żółtka i śmietanę oraz skórkę cytrynową. Wymieszać dokładnie. Na koniec włożyć delikatnie do masy większą część malin i bardzo delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić malin. Całość wylać na podpieczony spód i na wierzch położyć pozostałe maliny. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 15 - 20 minut. Po upieczeniu , wystudzić i schłodzoną tartę wstawić do lodówki na kilka godzin
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz