Powered By Blogger

sobota, 18 lutego 2012

SERNIK KOLOROWY



Ciasto:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1,5 szkl cukru
- 1 szkl oleju
- 1 szkl maku
- 180 g margaryny
- 6 jajek
- 1 op kisielu - najlepiej czerwony
- 10 łyżek wiórków kokosowych
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Margarynę, olej, cukier i żółtka utrzeć. Dosypać mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i delikatnie dodać do ciasta. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej części dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, do trzeciej kisiel, do czwartej mak. Przygotować blaszkę. Ciasto wykładać łyżką na blachę kolorami na przemian. Piec w temp 180*C przez ok 40 min.

Masa serowa:
- 1,5 szkl cukru
- 700 g półtłustego białego sera
- 180 g margaryny
- 4 jaja
- 2 op budyniu śmietankowego z cukrem
Ser dwukrotnie zmielić. Wszystkie składniki zmiksować i zagotować.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 2 lub 3 części. Placki przełożyć gorącą masą serową. Udekorować.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz