Powered By Blogger

sobota, 18 lutego 2012

PIERNIK PRZEKŁADANY



Ciasto:
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru
- 200 g płynnego miodu
- 125 g margaryny
- 3 jajka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki rodzynek
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodawać porcjami miód, mąkę wymieszaną z przyprawą do pierników i sodą, śmietanę, rodzynki - ucierac.
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać delikatnie z ciastem. Wylać do formy i piec ok 50-60 min w temp 165*C.

Ponadto:
- 1 szłoik dżemu śliwkowego
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 op galaretki morelowej
- 2 łyżeczki cukru
- tłuszcz i bułka tarta do blaszki
- polewa
Dżem i powidła zagotować z cukrem. sypać galaretkę, wymieszać wystudzić. Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 plastry, posmarować masą. Posmarować na wierzchu ciepłą polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz