Powered By Blogger

sobota, 25 lutego 2012

CIASTO Z PIANKĄ


Biszkopt:
- 1/2 szkl cukru
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 6 jajek
- 1 op. cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jaja zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem cały czas ubijając. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki. Piec ok 30 minut w temp. 170*C.

Pianka:
- 2 op. galaretki pomarańczowej
- 1 op. bitej śmietany (Śnieżki)
- 2 szkl wody
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie i ostudzić. Ubić Śnieżkę wg przepisu z opakowania.
Tężejące galaretki wlać do ubitej Śnieżki.

Polewa:
- 5 łyżek śmietany
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
Śmietaną zagotować z cukrem, dodać kakao i wymieszać.

Ponadto:
- 1 szkl wady
- spirytus
- sok z 1/2 cytryny
- cukier wg uznania
Wodę wymiesza ze spirytusem, sokiem i cukrem. Biszkopt przekroić na 2 części i nasączyć wodą z sokiem i cukrem. Masę wyłożyć na jedną połowę ciasta i przykryć drugą. Polać polewą czekoladową i udekorować.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz