Powered By Blogger

piątek, 17 lutego 2012

SERNIK Z MASĄ RODZYNKOWĄ



Ciasto:
- 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
- 1 szkl cukru
- 150 g margaryny
- 4 jaja
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć do przygotowanej blaszki i piec ok 30 minut w temp. 180*C.

Masa serowa:
- 2 kg białego sera
- 1 szkl. cukru
- 250 g margaryny
- 6 jajek
- 1 op. budyniu śmietankowego z cukrem
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kwasku cytrynowego
- bakalie
Ser zmielić, białka ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki utrzeć na jednolitą masę. Na końcu dodać pianę z białek. Masę serową wlać do blaszki i piec w temp. 180*C przez ok 1 godz.

Masa z rodzynkami:
- 2/3 szkl cukru
- 250 g margaryny
- 100 g rodzynków
- 2 jajka
- 4 łyżki kakao\
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Jajka ubić z cukrem na parze. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, następnie dodawać po łyżce masy jajecznej dalej ubijając. Wsypać kwasek kakao i rodzynki.

Wystudzone ciasto przeciąć wzdłuż. Na jedną warstwę ciasta wyłożyć połowy masy z rodzynkami, masę serową i resztę masy. Przykryć drugą połową ciasta. Udekorować wg uznania.
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz