Powered By Blogger

wtorek, 21 lutego 2012

PIERŚ KACZKI LUB GĘSI ZE SUSZONĄ ŚLIWKĄ



- 2 filety z piersi kaczki lub gęsi (najlepiej ze skórą)
- 10 dag suszonych śliwek
- jałowiec
- sól

Pokroić filety w kostkę 2 cm na 2 cm. Osolić i najlepiej zostawić na ok godzinkę. Rozgrzać patelnię i wrzucić mięso. Obsmażyć ze wszystkich stron, podlać wodą i zakryć patelnię aby mięso się dusiło ok, pół godziny - tak aż będzie prawie miękkie. Pilnować aby woda nie wyparowała. Mięso powinno być w połowie zanurzone w wodzie. Następnie posypać pokruszonym jałowcem i dusić jeszcze 10 minut. Na końcu dorzucić suszone śliwki i dalej dusić, aż śliwki i mięso będą miękkie. Doskonałe nawet na święta,
Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz